Europa moet de regels voor de luchtvaart eenvoudiger en eenduidiger maken en paal en perk stellen aan de kosten van luchthavens. Ook moet een einde komen aan onredelijke heffingen op luchtvervoer.

Daartoe riepen de bestuursvoorzitters van de vijf grootste Europese luchtvaartmaatschappijen woensdag op in en gezamenlijke verklaring. Niet eerder zaten de bazen van Air France-KLM, Lufthansa, International Airlines Group (IAG), Ryanair en easyJet samen aan tafel.

De geschetste maatregelen leiden volgens de vijf bedrijven tot meer efficiëntie, meer groei en meer banen. Bovendien kunnen de prijzen van vliegtickets omlaag.

Het ontbreekt de EU volgens de luchtvaartbedrijven al jaren aan een gezamenlijke strategie voor de luchtvaart. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de Golfregio is die er wel. ''Het is een voorwaarde voor en sterke en competitieve sector zoals we die vroeger hadden'', zei topman Carsten Spohr van Lufthansa.

Nieuwe lobbyclub

De bestaande belangenorganisaties, met name de Europese branchevereniging AEA, slagen er volgens de vijf toplieden onvoldoende in hun stem te laten horen in Brussel. Daarom hebben zij besloten de handen ineen te slaan voor wat betreft de punten waar zij het onderling over eens zijn. Andere Europese branchegenoten zijn welkom om zich aan te sluiten.

Daarbij staat overeind dat er concurrentie moet blijven. Die komt de efficiëntie ten goede en drukt de prijzen van vliegtickets. De vijf airlines zijn tegen staatssteun, maar onthielden zich in dat verband van een gezamenlijk standpunt over de Arabische luchtvaartmaatschappijen.

Extra banen

Alleen al een beperking van de tarieven die luchthavens rekenen kan 37 miljard euro aan economische waarde en 500.000 extra banen opleveren, zei Alexandre de Juniac van Air France-KLM. Ook een efficiënter gebruik van het luchtruim is hard nodig om eindelijk een einde te maken aan onnodig omvliegen.

Carolyn McCall erkende dat dit geen nieuwe geluiden zijn. ''Het zijn punten waar wij alle vijf afzonderlijk al langer met de Europese Commissie over spreken'', zei zij. Door met één stem te spreken hopen de vijf grootmachten wel sneller zaken gedaan te krijgen die al veel te lang op zich laten wachten.