Een Franse startup heeft een bikini ontworpen die waarschuwt als de drager te lang of op het verkeerde moment in de zon ligt.

Spinali Design heeft daarvoor de bikini's uitgerust met een kleine sensor die uv-straling meet en via bluetooth een waarschuwing kan geven aan een smartphone of tablet.

Zo kan worden aangegeven of de uv-straling überhaupt te hoog is, of wanneer het tijd is om weer in te smeren. "Ik dacht: we hebben al bloempotten die waarschuwen wanneer planten water nodig hebben, maar we moeten iets verzinnen om te waarschuwen als de zon te sterk is", aldus bedenkster Marie Spinali tegenover persbureau AFP.

Later moet ook badmode voor mannen en kinderen beschikbaar komen waarbij kinderbadkleding ook uitgerust wordt met gps zodat ouders hun kind op het strand altijd kunnen terugvinden. De bikini's met uv-sensor zijn te koop vanaf zo'n 149 euro.

Video: Slimme bikini waarschuwt voor uv-straling

Huidkanker

Uit eerder onderzoek van KWF Kankerbestrijding onder 1015 Nederlanders bleek dat hoewel ruim 87 procent van de Nederlandse bevolking van mening is dat bescherming tegen UV-straling belangrijk is, er in de praktijk te weinig voorzorgsmaatregelen worden getroffen. 

Slechts één op de tien mensen denkt er altijd aan zich in te smeren bij buiten sporten of op het terras zitten. Vorig jaar waren er 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker.