Het aantal vakanties aan de Nederlandse kust van buitenlandse gasten is in 2014 met ongeveer 200.000 toegenomen naar 2 miljoen. 

Die toeristen gaven gezamenlijk ruim 950 miljoen euro uit.

Dat constateert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) zaterdag.

Vooral de Belgen en Duitsers zorgen voor die toename. In 2014 brachten ruim 1,4 miljoen Duitsers en meer dan 350.000 Belgen een vakantie door aan de Nederlandse kust.

''Belgen vinden die al langere tijd aantrekkelijk, vooral omdat die minder is versteend dan de Belgische kust en omdat er aan Nederlandse zijde ook relatief veel is te doen", licht NBTC-woordvoerster Thérèse Ariaans toe.

De Duitsers komen al decennia lang graag naar de kust in Nederland. Ze waarderen het afwisselende landschap en bovendien is het dichtbij en goed bereikbaar, weet Ariaans.

Het NBTC waarschuwt wel voor de concurrentie. ''Die is groot", zegt Ariaans. ''Het blijft belangrijk om de grote diversiteit en het onderscheidend karakter van onze kuststrook onder de aandacht te brengen."

Steden in de buurt

Voordeel in Nederland is dat het strand niet ver van bekende grote steden ligt. "Daardoor kan een kusttoerist op één dag gemakkelijk even het strand in Scheveningen bezoeken om daarna bijvoorbeeld naar een van de grote steden te rijden."

In de internationale verkoop van Nederland als toeristische trekpleister zijn de kust en de steden de belangrijkste pijlers. Het NBTC voert al langere tijd een speciale campagne om het (herhaal)bezoek aan de kust te stimuleren.

''De meeste bezoekers komen nu in het voorjaar en de zomer, maar de Nederlandse kust is het hele jaar door aantrekkelijk."

Video: Meer toeristen naar Nederlandse kust in 2014