Voor een waterval, een berglandschap of het Colosseum in Rome hoeven mensen deze zomer Nederland niet te verlaten. 

Onder de titel 'Uit en thuis' toont het Rijksmuseum in Amsterdam vanaf vrijdag zo'n 115 eeuwenoude tekeningen van landschappen, dorpen en gebouwen die de reislust aanwakkeren.

De tekeningen laten de Amsterdamse Keizersgracht of de duinen bij Noordwijk zien, maar ook populaire reisbestemmingen in landen als Italië, Frankrijk en Engeland.

Nederlandse en Vlaamse kunstenaars trokken vanaf de zeventiende eeuw met hun tekenspullen de natuur in om voorstellingen 'naer 't leven' te maken. Tot die tijd hadden geschilderde landschappen vooral een bijbelse of mythologische betekenis.

De tekeningen zijn afkomstig uit de collectie van zakenman John Fentener van Vlissingen en zijn vrouw Marine. Zij verzamelden in vijftig jaar tijd een enorme collectie van meer dan 1700 tekeningen van kunstenaars als Jan Lievens en Willem van de Velde.

Tot de hoogtepunten behoren werken van Rembrandt en Jacob van Ruisdael. Rembrandt, die Nederland nooit verliet, trof op een paar minuten lopen van zijn huis al een landschap met bomen en een molen.