Ruim veertig procent van de Nederlanders heeft wel eens een mislukte vakantie gehad. Tegenvallende accommodaties en de reis zelf zijn daarbij meestal de oorzaak.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Multiscope.

44 procent van de 1151 ondervraagden geeft aan wel eens een tegenvallende vakantie te hebben gehad. Slecht weer, ruzie of irritatie met het reisgezelschap en ziekte op vakantie worden aangegeven als redenen.

De helft van de vakantiegangers gaat met de auto op reis, waardoor een groot deel van de reizigers frustratie ervaart onderweg. Drukte of files zijn daarbij de grootste bron van frustratie, net als rijgedrag van andere weggebruikers en wegwerkzaamheden.

Ergernissen

Nederlanders gaan het liefst op vakantie naar Frankrijk, Spanje of Duitsland, maar ervaren daar ook frustraties. Zo is de grootste bron van ergernis in Frankrijk de taalbarrière en in Duitsland het slechte weer. Over Spanje klagen vakantiegangers over de grote afstand, de taal en de hitte.

Ondanks de soms slechte ervaringen, is de helft van de Nederlanders de afgelopen vijf jaar elk jaar op zomervakantie geweest. Slechts 13 procent heeft de afgelopen vijf jaar geen enkele keer een reis gemaakt tijdens of rond de zomer.