Veel reisverzekeringen met een extra wintersportdekking zijn niet voldoende voor een skivakantie.

Dat stelt vergelijkingssite Geld.nl dinsdag.

De speciale wintersportdekking verzekert meestal geen medische kosten. Ook voor de uitrusting zou de dekking "lang niet altijd toereikend" zijn.

De vergelijkingssite onderzocht 26 doorlopende reisverzekeringen. Bij vijf verzekeraars biedt de uitbreiding voldoende dekking voor de ski-uitrusting en eventuele medische kosten.

Medische kosten

Volgens de site vergeten vakantiegangers vaak dat veel reisverzekeringen geen medische kosten dekken. In het basispakket van de zorgverzekering zijn wel de kosten voor spoedeisende hulp opgenomen, maar dan wel tegen Nederlandse tarieven.

In skilanden zoals Oostenrijk en Zwitserland liggen die zorgkosten volgens de vergelijker veelal hoger. De reiziger moet dan een deel zelf betalen. Die kan zich daarvoor wel verzekeren met een aanvullende zorgverzekering.

Niet voldoende

"Maar zelfs als je een Nederlandse zorgverzekering hebt met een aanvullende verzekering voor het buitenland, ben je vaak nog niet voldoende verzekerd", stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

"De aanvullende zorgverzekering vergoedt namelijk meestal niet de kosten voor repatriëring of redding. Denk hierbij aan de gipsvlucht of een banaan om je van de piste te halen."

Geneeskundige kosten

Vergelijkingssite Independer wijst op het bestaan van reisverzekeringen met een dekking voor geneeskundige kosten. Verzekerden die via hun zorgverzekeraar geen of niet alle kosten voor buitenlandse zorg vergoed krijgen, kunnen dat met een extra dekking bij hun reisverzekering oplossen. Dit geldt ook voor beoefenaars van gevaarlijke sporten.

Een dergelijke uitbreiding dekt soms ook de kosten waar iemand na een ski-ongeluk in Nederland mee wordt geconfronteerd. Het kan dan bijvoorbeeld om de rekening van een fysiotherapeut gaan.

Uitrusting

Daarnaast krijgt een verzekerde met wintersportdekking bij een voortijdig afgebroken vakantie meestal alleen de skipassen, huur voor de ski's en lessen vergoed.

Schade aan de uitrusting valt onder de bagagedekking van de reisverzekering. Maar zeven van de onderzochte reisverzekeraars vergoeden 1.000 euro of minder. "Dit is niet toereikend om een compleet nieuwe ski-uitrusting van te kopen."

Verzekeraars Unigarant en Verzekeruzelf.nl zouden de laagste vergoedingen bieden van respectievelijk 300 en 350 euro per item. Een paar ski's gelden als één item.

"Deze dekking is dus echt beneden de maat. Je kunt de dekking bij veel verzekeraars wel uitbreiden met een extra module voor sportuitrusting, maar dan moet je hier dus wel zelf aan denken", zegt Bulthuis.

Buiten de piste

Independer benadrukt dat buiten de piste skiën vaak onverzekerd is, omdat een skiër daar meer kans op een ongeluk maakt. De kosten voor een traumahelikopter of een gipsvlucht zijn dan niet gedekt.

Iemand die toch op gevaarlijkere plekken wil skiën, moet in de aanvullende voorwaarden van de wintersportdekking nalezen of de risico's daarvan gedekt zijn. Sommige verzekeraars vergoeden het wel als iemand met een gids buiten de piste skiet. Of als er geskied wordt op momenten dat er weinig lawinegevaar is.

Tot slot bestaat er ook een extra dekking voor hulp aan automobilisten. Independer adviseert vakantiegangers wel te controleren of ze niet al via de ANWB, Routemobiel, een autodealer of garage gedekt zijn voor pechhulp.

'Een vijfde slecht verzekerd op vakantie'