Van oudsher staan landen zoals Kenia, Zuid-Afrika en Tanzania aangeschreven als dé safarilanden. Nog steeds is dat zo voor veel mensen. Toch zijn er andere landen die misschien wel veel meer te bieden hebben wanneer het om natuur en avontuur gaat.

Is Botswana ook zo’n land? Steeds meer mensen ontdekken het. Steeds meer mensen willen er naar terug. In Zuidelijk Afrika ligt Botswana ingesloten tussen Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe en Zambia. Met een oppervlakte van ongeveer 600.000 vierkante kilometer is Botswana 16 keer groter dan Nederland. Na de diamantindustrie is het toerisme de tweede industrie van Botswana. Het toerisme biedt aan meer dan 10.000 mensen werk. Hierbij gaat steeds meer aandacht uit naar de lokale bevolking zodat deze mee profiteert.

Ongeveer 16% van het beschikbare land is gereserveerd voor nationale parken en reservaten. Nog eens 21% staat onder beheer in de vorm van ‘Wildlife Management Area’. Ongeveer 40% van het landoppervlak kent dus een beschermde status.

Wat maakt Botswana dan zo interessant als safari land?

Er zijn meerdere redenen waarom Botswana zo interessant is. Bovenstaande is hiervoor al een goede basis. Andere redenen zijn onder andere:

• Diversiteit van de beschermde gebieden
• Ligging van de beschermde gebieden
• Low-volume, high-cost

Diversiteit van de beschermde gebieden

Het grootste deel van Botswana bestaat uit een semi-woestijn landschap van de Kalahari. Een zeer gevoelig landschap wat terecht bescherming verdient. Central Kalahari Game Reserve is Afrika’s grootste beschermde gebied en is gelegen centraal in het land.

Meer naar het noorden wordt het landschap beïnvloed door de Okavango Delta met haar uitlopers en de Chobe rivier. Een aaneenschakeling van wildlife gebieden zoals de Okavango Delta, Moremi, Savuti en Chobe profiteren hiervan. Voor Savuti geldt dit in mindere mate. Savuti channel ligt al meer dan vijfentwintig jaar droog. De enkele waterholes in Savuti zorgen in de droge periode voor het benodigde water voor de dieren. Al deze aan elkaar grenzende gebieden vormen een unieke habitat. Ideaal om één of meerdere dagen of nog veel langer te doorkruisen zonder een verharde weg te zien.

Naast de genoemde parken of reservaten bezit Botswana nog een aantal wildife gebieden die beslist het bezoeken waard zijn. Nxai Pan, Makgadikgadi Pans en het minder vaak bezochte Khutse en Kalahari Transfontier zijn er een paar van.

Low-volume, high-cost

De overheid hanteert het principe van low-volume, high-cost. Met andere woorden: ze proberen het aantal (volume) toeristen op een gezond peil te houden. Daarmee probeert de overheid te voorkomen dat de bekende situaties ontstaan zoals in Kenia of Tanzania. Wie kent de verhalen niet dat een ‘gespot’ roofdier vaak omringd wordt door twintig of meer auto’s.

Maar er is nog een reden om dit principe te hanteren. Die reden is misschien nog wel belangrijker. Botswana heeft een kwetsbaar landschap en dat moet extra beschermd worden. Dit wil men bereiken door de kosten voor de bezoeker hoog te houden. Botswana heeft dan ook de naam een dure toeristische bestemming te zijn. Toch valt dat de laatste jaren in de praktijk vaak mee. Ook andere landen hebben de entreeprijzen voor de parken flink naar boven bijgesteld.

Vorm van safari

Alle soorten safari’s zijn in Botswana mogelijk. Of het nu een kampeersafari, een lodge safari of een selfdrive safari is. Elke safari heeft zo zijn eigen voor- en nadelen waarop een bezoeker zijn of haar keuze kan baseren.

Boek je een kampeersafari welke is aangesloten bij The Hospitality and Tourism Association of Botswana (HATAB), dan heb je het voorrecht niet op public campsites te hoeven overnachten maar op HATAB-campsites. Dit zijn speciaal aangewezen plekken midden in de bush waar je alleen met je eigen reisgezelschap verblijft. Niet zelden wordt een dergelijke campsite bezocht door dieren waaronder roofdieren. Een prachtig avontuur waarbij het natuurlijk wel de bedoeling is je aan de spelregels van de bush te houden.

Een lodge safari of tented camp safari is een andere optie. Accommodaties liggen vaak midden in de bush waarvan sommige in ‘concession areas’. Over het algemeen zijn deze accommodaties kleinschalig en ze garanderen een exclusief gevoel.

De selfdriver overnacht op de public campsites in de parken of net buiten de parken. Het reserveren van de public campsites heeft vaak nogal wat voeten in aarde. Hoewel populair bij veel reizigers, ziet de overheid van Botswana dit toch minder positief. Momenteel is men bezig nog strengere voorwaarden te creëren voor de doelgroep. Mogelijk behoort in de toekomst een selfdrive safari zelfs niet meer tot de mogelijkheden.

Botswana schept desondanks alle voorwaarden om een fantastisch safariland te zijn en te blijven. Op welke manier je ook van dit prachtige land wilt genieten. En dit zonder door andere toeristen te worden overlopen. Het ruige en afwisselellende landschap is en blijft het ontdekken waard.

Is Botswana dus één van de weinige landen waar een safari nog een waar avontuur is? Ja!