Wil jij oog in oog staan met de bruine beer, zonder gevaar voor eigen leven te lopen? In Finland kun je op diverse plekken onder leiding van een getrainde gids beren spotten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Wildlife Centre Martinselkonen.

Ja, de bruine beer kan gevaarlijk zijn voor de mens. Maar wees je er van bewust dat de beer ons nooit als prooi zal zien. Hij zal je enkel aanvallen in paniek, of om zijn puppy’s te beschermen. Over het algemeen zijn ze eerder bang voor ons. Ze zullen bij het ruiken van menselijke geur juist snel op de vlucht slaan.

Nachtobservatie

In Wildlife Centre Martinselkonen is het mogelijk om een nacht beren te spotten. Vanuit een speciale ‘beren-spotplaats’ heb je perfect uitzicht op de voederplaats – de gidsen leggen zalm neer, dat enkel als bijvoeding geldt, de beren zijn niet afhankelijk van dit voedsel – waar je tussen 17.00 en 07.00 uur maar liefst 95% kans hebt om beren te zien. In het wildpark zijn ca. 30 verschillende beren aanwezig, waarvan je er op een goede avond gauw 15 tot 20 ziet.

Slapen op een autostoel

Rond 16.00 uur vertrek je vanaf de lodge per bus richting het bos. Vanaf de parkeerplaats loop je dan in een groep naar jouw hutje. Het park biedt diverse hutten: van 1- tot 2-persoons hutten voor professionele fotografen tot hutten voor 8 personen.

De hutten zijn vrij basic, maar er is duidelijk rekening mee gehouden dat je er wel 14 uur moet doorbrengen. Water, thee en koffie is aanwezig, evenals sandwiches en koekjes. Er is een chemisch toilet en er zijn bedden met thermo-slaapzakken. In de zomer kan de temperatuur hier ’s nachts namelijk nog onder het vriespunt zakken.

Tijdens het spotten zit je op een autostoel die je simpel naar achter kunt klappen. Je kunt dus ook nog even je ogen sluiten. Pas wel op dat je niet te veel beren mist!

Daar zijn ze dan!

Zodra iedereen geïnstalleerd is op zijn autostoel en de camera’s in de aanslag zijn, leggen de gidsen zalm neer op een paar meter afstand van de beren. Beren kunnen dit van 2 km afstand ruiken en omdat ze relatief snel kunnen lopen (10 tot 30 km op een dag), zullen de beren met een beetje geluk al voor 18.00 uur tevoorschijn komen.

Laat je meenemen in de fascinerende berenwereld. Zie hoe de grote mannetjes de zalm verorberen. Kijk toe hoe twee kleine welpjes speels met elkaar worstelen. Wees getuige van het schouwspel waarbij een mannetje het vrouwtje wil veroveren. En zie hoe de beren op de vlucht slaan van gekrijs van meeuwen, die ook uit zijn op een stukje lekkere zalm.

Wanneer?

Het hoogseizoen loopt van half mei tot half augustus. De beren zijn dan uit hun winterslaap en op hun actiefst. In deze periode kun je dus het beste beren spotten. Na september is het helemaal niet meer mogelijk, want dan houden ze winterslaap.

In de zomer is het in Finland lang licht. De zon gaat alleen onder tussen 0.00 en 03.00 uur en dan nog is het niet echt donker, meer schemerig. Je kunt dus de volle veertien uur die je in de hut doorbrengt met gemak alle beren bekijken.

Wist je dat…?

• … je wel stil moet zijn in de hut? Eén verkeerd geluid en de beren kunnen onraad ruiken. Ze komen dan niet meer tevoorschijn. Dat wordt fluisteren dus.

• … je na een lange nacht in de hut teruggaat naar de lodge waar een overheerlijk ontbijt voor je klaarstaat? Ook kun je hier een verfrissende douche nemen.

• … de beren dol zijn op de zalmkoppen die neer worden gelegd? Dit deel van de zalm bevat namelijk het meeste vet en is daarmee vooral net na de winterslaap erg geliefd. Die voedingsstoffen kunnen ze dan goed gebruiken.

• … puppyberen in de boom klimmen zodra een mannetjesbeer hun moeder wilt veroveren? De mannetjesbeer zal de puppy’s namelijk als hindernis zien en kan deze vermoorden. Puppyberen klimmen met gemak 10 meter hoog in de bomen, volwassen mannetjesberen kunnen dit niet.

Meer informatie over beren spotten in Finland? Ga naar www.wildscentre.fi.