Egypte is al jaren een populaire zonbestemming onder Nederlanders. Toch togen nog niet veel landgenoten dit jaar naar het Afrikaanse land, in verband met een negatief reisadvies. Inmiddels is deze weer opgeheven en Egyptenaren ontvangen toeristen weer met open armen.

Begin dit jaar lag het toerisme naar Egypte helemaal plat. Het ministerie van Buitenlandse zaken gaf een negatief advies door de heftige protesten tegen het bewind van president Hosni Mubarak. Reizen in februari, maart en april werden geannuleerd of omgeboekt. Bij veel mensen staan de demonstraties van eerder dit jaar – terecht – nog helder voor de ogen. Maar langzaam aan krabbelt Egypte weer op en worden toeristen weer met open armen ontvangen.

Dus… op naar Egypte! Het land van zon, zee en strand, maar ook het land voor liefhebbers van duiken en het land voor cultuurfanaten. Waarom moet jij deze zomer naar Egypte?

Zon, zee, strand!

De werkdruk in Nederland lijkt steeds hoger te liggen en de behoefte aan vakantie is er dan ook zeker. Het overgrote deel zoekt nog steeds rust op. Een boek, een ligbedje, lekker eten, zo nu en dan een excursie: ontspannen! De Egyptische reiswereld heeft hier goed op ingespeeld. De luxe (en betaalbare all-inclusive resorts voorzien je van alle gemakken, strand is direct bij de hand en eten is er in overvloed. Je hoeft alleen nog maar je boek in te pakken.

Een populaire zonresort in Egypte is Sharm el Sheikh. Sharm el Sheikh is een badplaats tussen de Sinaïberg en de Rode Zee. Je kunt het nationaal park Ras Mohammed bezoeken of naar Naama Bay, volledig gericht op toeristen met talloze souvenirwinkeltjes. Ook is de stad met haar ligging aan de Rode Zee de ideale uitvalsbasis voor duikers. En daarmee komen we op het volgende punt…

De wondere onderwaterwereld

Duikliefhebbers van over de hele wereld bezoeken Egypte. Ze verblijven is Sharm el Sheikh en nog meer in Hurghada. De watertemperatuur is het hele jaar door aangenaam voor een duik, 20 tot 27 graden. En je vindt er een enorme diversiteit aan vissoorten. Van gekleurde koraalvisjes tot meerdere haaiensoorten.

Voor een goede duik in Hurghada zul je wel een boottochtje moeten maken. De mooiste riffen liggen namelijk een eind van de kust. Zo vind je hier hethoefijzervormige rif Sha’ab el Erg, waar je grote kans hebt om dolfijnen en mantaroggen te spotten. Een andere aanrader is Gota Abu Ramada, dat ook wel het ‘aquarium’ wordt genoemd.

Wil je, als onervaren duiker, gaan duiken in Egypte, zorg dan dat je je vooraf goed laat informeren. Door de groei van duiktoeristen naar Egypte is de kwaliteit in sommige gevallen ook achteruit gegaan. Er zijn te veel te goedkope duikscholen met onervaren (en zelfs ongeschoolde) duikinstructeurs. Dit kan ten koste gaan van je eigen veiligheid.

Cultuursnuiven tussen de piramides

Piramides, sfinxen en farao’s bezichtigen tijdens je vakantie in plaats van bruin bakken op het strand? Egypte is dan zeker ook een geschikte bestemming voor jou.

Zo zijn de Grote Piramides van Gizeh één van de klassieke wereldwonderen. Ze zijn een absolute must see voor de reiziger die Egypte voor de eerste maal bezoekt. Van de drie piramiden van Gizeh is de Piramide van Cheops de oudste en grootste. Het beeld van de Sfinx bij Gizeh, wereldwijd het grootste en bekendste beeld van een sfinx, wordt gezien als de bewaker van het piramideveld bij Gizeh.

Bij Sakkara zijn over een gebied van zeven kilometer lengte maar liefst elf piramiden, ontelbare mastaba's en een eenzaam Koptisch klooster te ontdekken. In de Egyptische oudheid behoorde Sakkara bij de hoofdstad Memphis. In de loop van de eeuwen is het eens zo machtige Memphis bedolven onder het woestijnzand, maar stukje bij beetje wordt de dodenstad weer onder het zand tevoorschijn getoverd.

Deze piramiden van Dahsur zijn merkbaar rustiger dan de twee bovenstaande, maar zijn zeker niet minder bijzonder. Oorspronkelijk waren er 11 piramiden in Dahsur. Vandaag de dag zijn er nog maar twee exemplaren uit het Oude Rijk bewaard gebleven: de Knik Piramide en de Rode Piramide. Deze laatste heeft haar naam te danken aan oorspronkelijke rode kleur van de gebruikte kalkzandstenen.