Loop over de treden van berouw en slaap boven op de berg om de zon boven de woestijn te zien opkomen. Oftewel: breng een bezoek aan de Sinaïberg, een unieke ervaring.

De Sinaïberg (ook bekend als Horebberg of Djebel Moesa) is 2.285 m hoog en ligt in het Sinaïgebergte in Egypte. Dit gebergte ligt in het zuiden van het Egyptische schiereiland Sinaï. Joden, christenen en moslims beschouwen de Sinaïberg als een heilige berg omdat velen van hen denken dat Mozes veertig dagen op de berg heeft doorgebracht en hier ook de Tien Geboden heeft ontvangen van God.

Aan de voet van de Sinaïberg staat het Katharinaklooster, één van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld. Dit klooster werd in de 6e eeuw na Christus gebouwd en behoort tot de Grieks-orthodoxe kerk. Griekse monniken bewonen het klooster. Zowel de Sinaïberg als het Katharinaklooster zijn in 2002 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Met de trap naar de hemel

Je kunt de top van de Sinaïberg via twee paden bereiken. De eerste en tevens makkelijkste optie is het kamelenpad. Dit pad dankt zijn naam aan de nomaden die hier met kamelen klaarstaan voor het geval toeristen hulp nodig hebben. Ervan uitgaande dat je dit gehele pad bewandelt, doe je er ongeveer drie uur over om tot de top te komen. Het laatste gedeelte van deze route bestaat uit het beklimmen van 750 treden van berouw op de ‘trap naar de hemel’.

Deze 750 treden zijn niks vergelijken bij de tweede route die je naar de top brengt. Dit steile pad bestaat namelijk uit de gehele ‘trap naar de hemel’ die maar liefst 3.750 treden van berouw telt. Een echte uitdaging, maar eenmaal aangekomen op de top weet je waar je al die moeite voor hebt gedaan. Het uitzicht is werkelijk spectaculair.

Op de top

Nadat je bent bijgekomen van de lange klim naar de top, staat je nog heel wat moois te wachten. Zo heb je op de top niet alleen een waanzinnig uitzicht over de Sinaïwoestijn, maar zie je ook de kapel van de heilige Drie-eenheid. Dat wil zeggen: de drie heilige personen die God omvat (de Vader, de Zoon en de Heilige Geest). Toeristen mogen helaas niet in de kapel komen vanwege de angst voor heiligschennis.

Iets wat je absoluut moet meemaken als je op de top van de Sinaïberg bent, is de zonsopkomst en/of -ondergang. Om het de toeristen gemakkelijk te maken, is het mogelijk om op de berg te blijven slapen zodat je ’s ochtends de zon ziet opkomen boven de Sinaïwoestijn.

Interesse in een trip naar de Sinaïberg? Vraag naar de mogelijkheden bij je reisbegeleiding of lokale reisagentschappen.