Caïro is een van de belangrijkste wereldsteden en mag zich met 15 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika noemen. Caïro is bekend vanwege de piramiden van Gizeh en de ellenlange woestijn waar geen eind aan lijkt te komen.

Historische piramides, de mooiste moskeeën, duizend jaar oude kerken van een van de oudste Christengemeenschap en winkelen in een 14-eeuwse stad. Wil jij dat allemaal in je vakantie? Caïro is dan zeker iets voor jou!

De Egyptische hoofdstad ligt in het noorden van het land en wordt door de Nijl in tweeën gedeeld. Op de rechteroever vind je het oude gedeelte, op de linkeroever de moderne wijken met veel westerse invloeden. In het oude Caïro vind je meer dan vijfhonderd moskeeën, zoals de bekende Mohammed Ali Moskee. Caïro wordt daarom ook wel de ‘stad van de duizend minaretten’ genoemd. Maar de stad heeft ook een sfeervolle Koptische wijk, vol prachtige kerkjes. Duidelijk is dat de cultuurfanaat niet genoeg heeft aan een paar dagen in Caïro. Wat mag je niet missen?

Het Egyptisch Museum

Het Egyptisch Museum is met haar 136.000 Egyptische items 's werelds grootste Egyptologische museum.. Het Egyptisch Museum is opgericht in 1858, toen nog gehuisvest in een paleis. In 1900 nam het Egyptisch Museum haar intrek in het huidige verblijf, in het centrum van Caïro. Doordat het museum zo verschrikkelijk veel items tentoonstelt, kun je beter maar selectief te werk gaan. Wat je absoluut niet mag missen is de inboedel van het graf van farao Toetanchamon en de mummie van Ramses II. Het museum is dé locatie om inzicht te krijgen in de geschiedenis van Egypte, een goed startpunt voor een reis door Caïro!

De piramiden van Gizeh

Een van de voormalige zeven wereldwonderen. Deze bouwwerken behoren tot een van de hoogtepunten van jouw trip naar de Egyptische stad. De oudste en grootste piramide, de piramide van Cheops, vind je op het Gizeh plateau op de grens van de woestijn en de Nijldelta. De piramide dateert uit 2570 voor Christus. Het bouwwerk bestaat uit 2.500.000 kalkstenen die samen ongeveer 6,3 miljard kilogram wegen en een hoogte van 140 meter bereiken.

Als je de tijd hebt, moet je zeker ’s avonds aanwezig zijn bij de klank- en lichtshow. De geschiedenis van de mystieke piramiden wordt er verteld aan de hand van multimedia-effecten, een bijzonder en indrukwekkend gebeuren!

Birqash Camel Market

Wie Egypte zegt denkt aan woestijn en dat is precies waar je moet zijn voor deze bijzondere markt. De Birqash Camel Market is de grootste kamelenmarkt van Egypte en ligt op zo’n 35 kilometer van Caïro. Hier worden dagelijks honderden kamelen samengebracht, waarvan sommige een reis van wel veertig dagen in de hitte achter de rug hebben. De markt is vooral een mannenaangelegenheid, de aanwezige vrouwen zijn veelal toeristen.

En nog meer!

• Dodenstad Sakarra. Ook wel het grote openluchtmuseum genoemd. Hier vind je meer dan 15 piramides, waarvan de trappenpiramide van Djoser de belangrijkste en oudste uit de geschiedenis is.

• Caïro Tower. Vanaf deze toren heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

• De Sfinx. Ofwel: de leeuw met het mensenhoofd. Dit is een mythologisch wezen met het lichaam van een leeuw en een menselijk hoofd. Gebouwd op een natuurlijke rots, is die een echte toeristische trekpleister.

• Mohammed Ali Moskee. Dit is zonder twijfel de meest opvallende moskee van Caïro, gevestigd in de Citadel van Egypte: één grote koepel, en vier kleintjes eromheen.