Wie Egypte wil bezoeken denkt waarschijnlijk aan een citytrip naar Caïro, een luxe Nijl-cruise, of een relax-vakantie naar Sharm-el-Sheik. Maar Egypte heeft veel meer plaatsen die het ontdekken waard zijn!

Caïro is met haar 16 miljoen inwoners een ontzettend drukke stad. Wil je deze drukte ontvluchten? Bezoek dan het plaatsje Ain Sukhna, dat in het Arabisch ‘warme bron’ betekent, vernoemd naar de zwavelbronnen. Waar het toerisme eerst voornamelijk op de Egyptenaren gericht was, richt zich dat tegenwoordig steeds meer op de buitenlandse toerist. Voor een echte strandvakantie kun je terecht in de vele resorts.

Ain Sukhna: ideale combinatie zon en cultuur

Ain Sukhna ligt op een ruim uur rijden van Caïro en is daarmee een goede optie als je sightseeing wilt combineren met strand. Ter vergelijk: wanneer je kiest voor de veel zuidelijker gelegen badplaats Hurghada, is het een stuk lastiger om de piramiden van Caïro te bezoeken (denk aan opstaan om 3.00 uur ’s nachts!). Ain Sukhna is daarom zo’n slechte keuze nog niet!

Vanuit Ain Sukhna kun je echter meer uitstapjes maken. Denk bijvoorbeeld aan de Sinai-berg waar God de tien geboden aan Mozes gaf. Ook het St. Paul klooster en het St. Antonius klooster zijn prima te verkennen met Ain Sukhna als uitvalsbasis.

El Gouna: Egyptisch Venetië

Ten zuiden van Ain Sukhna, zo’n 20 kilometer boven Hurghada, ligt El Gouna. Dit kunstmatig aangelegde stadje bestaat uit verschillende eilandjes die met vele bruggen en kanalen met elkaar zijn verbonden. Vandaar de bijnaam Egyptisch Venetië! El Gouna is een rustige plaats, gericht op luxe en comfort. Zo liggen alle hotels direct aan het strand, of aan de lagune.

De onderwaterwereld is prachtig, echt een aanrader voor duikers en snorkelaars! Bijzondere plekken in de buurt van El Gouna zijn:

• Abu Nuwas Reef. Bekend om de diverse scheepswrakken.

• Shabaha Reef. Het rif is het leefgebied van veel krabben. Als je iets noordelijker gaat kun je genieten van prachtig koraal.

• Blind Reef. Met enig geluk tref je hier in ondiepe grotten een slapende haai. Schildpadden, grote tonijnen en ook hier, artistiek vormgegeven koraal.

Marsa Alam: een onderwaterparadijs

Vanaf El Gouna 300 kilometer zuidwaarts, onder Hurgada, ligt Marsa Alam. Hier vind je Egypte zoals je zou verwachten, woestijn, prachtige zee en vooral unieke duikersmogelijkheden! De vele riffen zijn stuk voor stuk adembenemend. Daal bijvoorbeeld af naar:

• Shab Aiman. Een van de mooiste riffen van de Rode Zee. ’s Ochtends zijn hier de ongevaarlijke witpunthaaien te zien. Verder kun je er alle soorten hard en zacht koraal bewonderen.

• Gota Sharm. Een groot rif met heel veel verschillende bewoners. Hamerhaaien, grijze rifhaaien barracuda’s en grote scholen kleurrijke vissen. Hier kan je alleen duiken als het weer gunstig is.

• Abu Dabab. Tijdens alle weersomstandigheden kan je hier duiken vanwege het afgeschermde karakter. Abu Dabab is een verzameling van zeven riffen. ’s Nachts is de kans groot dat je een Spaanse Danseres tegenkomt, een sierlijke, gekleurde zeenaaktslak. Een hele populaire duiklocatie, met veel doorgangetjes en tunnels waar je rifhaaien tegen kunt komen.

Het ecotoerisme neemt een prominente plaats in Marsa Alam in, op deze manier blijft de rust en de vriendelijke omgeving bewaard.

Taba: op een kruispunt van culturen

Op de grens van vier landen (Egypte, Jordanië, Israël en Saudi Arabië) vind je de snel groeiende badplaats Taba. Deze indrukwekkende plek bied je een unieke uitvalsbasis voor leuke uitstapjes om de verschillende culturen te leren kennen.

• Het landschap van de Sinai woestijn is erg imposant. Voor een panoramisch uitzicht beklim je de Ras el Naqb.

• Ten zuiden van Taba voor de kust ligt het Farao’s eiland. Hier bezoek je een van de oudste kloosters, uit 527, het St. Katharinaklooster.

• Ook liefhebbers van luxe komen aan hun trekken. Taba Heights is een gebied van 4,5km2 met de grootste luxe, je vindt hier een golfterrein en een internationale jachthaven.