Eén grote mengelmoes van cultuur en natuur, dat is Aswan. Deze Egyptische stad is rijk aan tempels en musea, maar ook aan granietrotsen en een fantastisch uitzicht op de Nijl. Breng een bezoek aan de vele bezienswaardigheden die hier aanwezig zijn en adem de zuivere lucht in. Aswan is een fantastische bestemming!

Aswan is de meest zuidelijke grensstad van Egypte, er wonen rond de 250.000 mensen. Je vindt deze stad op ongeveer 900 km ten zuiden van Caïro, de hoofdstad van Egypte. Aswan is gelegen aan de langste rivier ter wereld, de Nijl (6.695 km).

De naam Aswan stamt af van het woord Swenet. Dit Oud-Egyptische woord betekent handel en deze naam is niet voor niets aan de stad gegeven. Aswan was namelijk een belangrijk handelsknooppunt voor Egypte. Vanwege de strategische ligging tussen deze twee werelden, wordt Aswan ook wel ‘de poort van Afrika genoemd’.

Eilanden in de Nijl

Ontdek in Aswan de eilanden die hier in de Nijl liggen, waaronder Elephantine Island, Kitchener Island en Philae. Je bereikt de eilanden met een feloeka, een traditionele zeilboot waarmee de Nijl bevaren wordt.

• Elephantine Island. Dit eiland is ongeveer één kilometer lang en 500 m breed. Het is het oudste bewoonde gebied van Aswan, de eerste vestiging gaat terug tot 4.000 voor Christus. Je vindt hier onder andere het Aswan Museum. Het Aswan Museum geeft informatie over de geschiedenis van Elephant Island

• Het Nubische Museum, op de oever van Aswan, toont het leven in Nubië, het gebied tussen Aswan en het Afrikaanse land Soedan.

• Kitchener Island. Op dit eiland vind je een mooie grote botanische tuin vol tropische planten.

• Philae. Hier kun je een bezoek brengen aan de tempel die gewijd is aan de moedergodin Isis.

Doen & zien!

In en rondom Aswan zijn zoveel bezienswaardigheden, dat je je hier niet eens zou kunnen vervelen als je het zou willen! Het is aan te raden een bezoek te brengen aan de volgende plaatsen:

• Boulevard. Je vindt de boulevard van Aswan langs de oever van de Nijl. Hij werd ooit gebouwd vanwege de komst van de buitenlanders, zij konden nu langs de boulevard hun boten afmeren. Vanwege de wandelpaden en het schitterende uitzicht op eilanden die bedekt zijn met palmbomen, wordt de boulevard vergeleken met de Franse Rivièra. Dit moet je zeker gezien hebben!

• Nasserdam. Deze dam is 111 m hoog en 3,6 km lang. Toen de oude dam niet meer voldeed, is er een nieuwe gebouwd (1960-1971). Met de bouw van de nieuwe dam ontstond het kunstmatige Nassermeer, het op één na grootste stuwmeer ter wereld. Zeer indrukwekkend om te zien!

• Sharia el-Souq markt. Koop op deze markt in Aswan traditionele etenswaren, Afrikaanse manden, Nubische sieraden en kleding en leuke souvenirs. Een ware belevenis!

Een klein stukje reizen, maar de moeite waard

Aboe Simbel is een archeologisch complex, dat toegevoegd is op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het staat in het hart van Nubië, ongeveer 260 km gelegen ten zuiden van Aswan. Deze rotstempels zijn gebouwd tussen 1290 en 1224 voor Christus, tijdens de regeringsperiode van Ramses II (de machtigste farao van Egypte). Ramses II liet twee tempels uit de bergwand hakken om zijn Nubische buren te imponeren en om zichzelf en zijn vrouw te eren. Je kunt Aboe Simbel het beste bereiken vanuit Aswan door ernaartoe te vliegen. Een interessant uitstapje!