Kenia alleen voor natuur- en safariliefhebbers? Mis! Beklim de Mount Kenya, ga vissen in de Grote Slenk of ga surfen op de Indische Oceaan. Kenia is het walhalla voor sportievelingen.

Kenia is het land van de Big Five en bezit een prachtige flora en fauna in de vele natuurreservaten. Een vakantie naar dit land wordt dan ook vaak gekenmerkt door safari’s. Maar Kenia biedt meer, zo is het landschap geschikt voor verschillende sporten.

Beklim de Mount Kenya

Ten noorden van Nairobi ligt het Mount Kenya Nationaal Park. Een bijzonder park waar één van de hoogste bergen van Afrika te vinden is: Mount Kenya, een gedoofde vulkaan. Voor bergklimmers, trekkers en rotsklimmers een ware trekpleister. De toppen van de berg, Batian en Nelion genoemd, kunnen alleen door zeer ervaren klimmers bereikt worden. Iets minder ervaren sportievelingen kunnen wel de Point Lenana beklimmen. Dit is de twee na hoogste top van de berg.

Vanaf de kleine stad Naro Moru lopen verschillende wegen naar de top van Mount Kenya. Tijdens de klim loop je samen (met een gids) door het tropische bamboebos en langs ruige hellingen waar de beroemde reuzenlobelia’s groeien. Uiteindelijk, na een driedaagse reis, bereik je de top. Een adembenemend uitzicht over Kenia, waar je zeker even moet stilstaan om te genieten van de prachtige zonsopkomst.

Sla een vis aan de haak in de Grote Slenk

Doorgewinterde sportvissers die continenten oversteken om uitdagende rivieren en oevers te spotten, zijn in Kenia aan het juiste adres. Je hoeft gelukkig niet veel ervaring te hebben om een vis aan de haak te slaan, ook de hobbyvissers zijn hier aan het juiste adres.

Elke streek in Kenia heeft zijn eigen vissoorten. Wil je een forel vangen? Ga dan naar de Centrale Hooglanden. Vind je tilapia filet tocht lekkerder? Gooi je hengel dan uit in de Grote Slenk, gelegen in het Naivashameer. Hier vind je tevens de zwarte baars! Aan de oostkust van Kenia – vanaf Pemba Channel, aan de grens van Tanzania, tot aan Kiwayu in het noorden – vind je onder andere de sterke geelvintonijn, barruca, dolfijnvis, Spaanse makreel en de Pacifische bonito.

Het visseizoen aan de oostkust is van augustus tot maart. De zuidoost moesson verstoort de natuur in de andere maanden. Er zijn diverse firma’s die boten en visgerei verhuren zodat je niets mee hoeft te nemen op reis.

100 kg schoon aan de haak op zee

Ga je voor het ruigere werk? Ga dan vissen op zee! Shimoni en Malinde zijn havenplaatsen in het zuid- en noordoosten van Kenia. Vanaf hier kun je mee op een safari op zee. De ultieme uitdaging voor de echte sportvisser is het vangen van de nijlbaars. Deze enorme zoetwater vis kan wel een gewicht van 100 kg bereiken. De baars komt voor in het Turkanameer en lake Victoria. Wij wensen je succes!

Watersport-walhalla

Een constante bries en relatief rustig water maken de 400 km lange kust van de Indische Oceaan tot een populaire windsurf locatie. Het is ook niet zo gek dat diverse internationale surfwedstrijden hier gehouden worden. Onervaren? Je kunt hier ook lessen nemen en de tactiek goed onder de knie krijgen.

Ook is het een aanrader om je snorkel- en duikset mee te nemen naar de oostkust, want prachtige koraalriffen en rotsen leven in de onderwaterwereld van Kenia. Het zeewater is aangenaam warm, schoon en helder. Ontdek een waar spektakel aan kleur, pracht en praal! Ook in de meren van het binnenland komen je snorkel- en duikset goed van pas.

Wil je liever zeilen of waterskiën? Reis dan af naar het Naivashameer of het Victoriameer. Wildwatervaren is ook een aanrader. Ga op een driedaagse tocht over de rivieren Tana, mathioya, Athi of Ewaso Ngiro, en bijt je vast in het avontuur.

Onontdekte golfbestemming

Drie jaar geleden kreeg Kenia de titel 'Beste onontdekte golfbestemming'. Inmiddels telt het land zo´n 40 openbare golfbanen, waarop enkele internationale wedstrijden gehouden zijn. De golfbanen liggen strategisch goed verspreid door het land. Beoefen de sport op grillige bergen, in brede valleien, langs kustlijnen, in de steden en langs het betoverende Victoriameer.