De mediterrane sferen, azuurblauwe zeeën, de ontelbare eilandjes, het onophoudelijke zonnetje en een heerlijk briesje maken Griekenland tot zeilbestemming bij uitstek. Per zeilboot ontdek je de mooiste plekjes van het land en geniet je met uitzicht op ondergaande zon van een goed glas wijn.

Wil je wel eens een keer wat anders dan een standaard zon, zee, strand-reisje, dan kan vakantie vieren vanaf het water als goed alternatief dienen. Ook met kinderen of zonder zeilervaring is een zeilvakantie een leuke onderneming. Daarbij biedt het je de mogelijkheid om meer dan één Grieks eiland aan te doen.

Bareboat of flottielje

Een zeilvakantie vergt wel enige voorbereiding. Zo is het handig om van tevoren te beslissen wat voor soort zeiler je bent en welk type zeilboot bij jou past. Zo is een bareboat een zeilboot die je zelf huurt en deze ook nog eens bemant. Het voordeel hiervan is, dat je alleen met bekenden op de boot aanwezig bent. Belangrijk is wel als je voor een bareboat gaat, dat er tenminste twee bekwame bemanningsleden aan boord zijn.

Met een bareboat sta je er wel helemaal alleen voor, wanneer je toch liever iets meer support wilt hebben tijdens je reis kun je ook kiezen voor flottielje zeilen. Bij flottielje zeilen ben je wel kapitein op eigen schip, maar vaar je in groepsverband. Wat een nadeel kan zijn, is dat je afhankelijk bent van de rest van de groep en je niet je eigen koers kunt varen.

Heb je helemaal geen ervaring maar wil je toch op zeilvakantie, dan heb je de mogelijkheid om een bemande zeilboot te huren. Er gaat dan een instructeur met je mee, die je onderweg de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Liever niet te actief op vakantie? Je kunt het zeilen natuurlijk ook gewoon aan de schipper overlaten en zelf van je welverdiende rust gaan genieten.

Zeil hotspots

Zeilers kennen ook zo hun favoriete plekjes, waar ze heerlijk kunnen genieten van en op het water. Ga jij deze zomer Griekenland ook vanaf het water bewonderen, sla dan zeker deze hotspots niet over:

• De Cycladen, eilandengroep bestaande uit onder meer Syros, Mykonos, Paros en Santorini

• De Ionische eilanden, ook wel Eptanissa (de zeven eilanden) genoemd, bestaande uit Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Lefkas, Ithaki, Paxi en Kythira. De zee rond Zakynthos en Corfu is iets wilder, voor mensen die snel last hebben van zeeziekte is dit dus niet de beste zeilspot. Rond Lefkas is het vaarwater daarentegen een stuk rustiger, waardoor het hier zeer geschikt is om te zeilen met kinderen.

• De Sporaden, deze eilandengroep in de Egeïsche zee bestaat onder meer uit: Skopelos, Alonissos, Skiathos en Skyros.

Combinatie met de vaste wal

Het is ook leuk om het zeilen te combineren met de andere geneugten die Griekenland te bieden heeft. Je kunt bijvoorbeeld voor een aantal dagen aanmeren in een van de authentieke haventjes en je laten verrassen door de prachtige natuur, cultuur en eeuwenoude historie. Ook de soms bijna uitgestorven baaitjes zijn een ware attractie voor een dagje snorkel-, duik- en watersportplezier.