Trek uit die wandelschoenen en laat je fiets vooral thuis staan. Het is tijd voor een uitdaging. Ga jij kitesurfen in Curaçao, duiken op Malta of je overgeven aan de extreme sports in Nieuw-Zeeland?

Laat je wegblazen op Curaçao

De tropische temperaturen, het kristalheldere Caribische water en de vrijwel altijd aanwezige Passaat maken van Curaçao een fantastisch kitesurfeiland. Door de grote diversiteit van surfspots kunnen zowel beginners als gevorderden hier hun eigen plek vinden.

De beste kitesurflocaties zijn te vinden bij Sint Joris Baai. De baai heeft spiegelglad water en de wind is landinwaarts. De eerste 40 meter blijft het ondiep, en dat is ideaal om je kite op te laten. Een ideale plek ook om als beginner les te nemen!

Toe aan meer uitdaging? Andere goede spots zijn Marie Pompoen en Mariet, ten westen van Willemstad. Klein Curaçao, een klein onbewoond eiland 25 kilometer ten zuidoosten van het grote eiland, is ook een goede locatie voor de gevorderde kitesurfer.

Duiken op Malta

Volgens Divers Magazine is Malta, na de duikspots Egypte en de Malediven, de derde plek voor beste duikbestemmingen ter wereld. En dat is niet gek… Malta is niet alleen vanwege de fijne watertemperatuur een ideale plek om te duiken. Je hebt er ook kristalhelder water, een kleurrijk onderwaterfauna, vele scheepswrakken, onderwatergrotten en steile kliffen. Op Malta en Gozo vind je maar liefst 30 duikscholen die je naar de beste locaties brengen. Enkele aanraders zijn:

• Sleepboot Rozi. Even ten noorden van Marfa Point vind je een stalen pier. Vlakbij ligt de sleepboot die in 1991 is gezonken. Geschikt voor zowel beginners als experts. Ook Marfa Point zelf is een aanrader. Je vindt hier grotten, riffen en tunnels tot wel 30 meter diep.

• St. Paul’s Island. Bij de ingang van St. Paul’s Bay vind je kleine eilandjes. Dit gebied is – mede door zijn drop offs van 34 meter en de verscheidenheid aan vis – erg populair onder duikers.

• St. Elmo. Een wrak van de HMS Maori, die al in 1942 is gezonken. Een aanrader voor beginnende wrakduikers.

Extreme sporten in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn extreme sporten. Het kan niet gek genoeg. Hoe ver durf jij te gaan?

Enigszins rustig beginnen? Maak een vrije val en geniet meteen van het prachtige uitzicht dat Nieuw-Zeeland te bieden heeft. Ga tandemspringen! Samen met een instructeur (en voor gevorderden kan het zelfs als duo) spring je uit een vliegtuig en kun je ondervinden hoe het is om te vliegen!

Was jij vroeger ook zo’n waaghals die het ijs al op ging voordat het groene licht officieel gegeven was? Dan is gletsjerwandelen misschien wel iets voor jou! Gletsjerwandelen houdt in dat je met een groep over een bewegende krakende ijsvlakte loopt langs diepe kloven. Durf jij je op glad ijs te begeven?

Bij zorbing is kijken eigenlijk net zo leuk als het zelf doen. De zorb, waar de deelnemer in gaat zitten, bestaat uit twee ballen, waarbij de binnenste is opgehangen in de buitenste opgeblazen bal. Wanneer het signaal ‘Oké’ gegeven wordt, rolt de zorb een heuvel af. Vanuit de binnenste bal wordt het zicht afgewisseld met het groen van het gras en het blauw van de lucht. Het is te vergelijken met een straaljager die allerlei loopings achter elkaar maakt. Niet teveel eten voor die tijd!