Wandelend door de stad is het alsof een geschiedenisboek tot leven komt. Chique herenhuizen, eeuwenoude hofjes en prachtige kerken sieren het straatbeeld. Leiden!

Het is de stad waar Rembrandt werd geboren en waar hij zijn eerste kwasten in handen nam. Het is de stad waar Clusius 400 jaar geleden de eerste Nederlandse tulp tot bloei bracht. Het is een stad met een rijke geschiedenis. Maar ook, als universiteitsstad, een stad met een jonge doelgroep. Maak kennis met deze unieke mix!

Langs de Leidse hofjes

De binnenstad van Leiden telt 35 historische hofjes. In tegenstelling tot de drukke, rumoerige stad ben je hier geheel afgesloten van het stadsleven. Een speciale stadswandeling brengt je langs 12 van deze 35 idyllische hofjes. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan!

Museumhoppen in Leiden

Leiden heeft een gevarieerd museumaanbod, je vindt er maar liefst 12 musea. Neem bijvoorbeeld het Rijksmuseum van Oudheden, met een unieke Egyptische, Griekse en Romeinse collectie. Een museum van heel andere orde is Museum Boerhaave, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de medische wetenschappers. Kunstliefhebbers zijn weer beter op hun plek in het stedelijk museum de Lakenhal. Hier vind je onder andere de werken van Rembrandt en Jan Steen. Met de kinderen op pad? Bezoek dan Naturalis, het Nationaal Natuurhistorisch Museum.

Schouwburg vol historie

Een uniek staaltje Leidse geschiedenis is de Leidse Schouwburg. In 1705 kreeg acteur (en leider van een rondreizend gezelschap) Jacob van Rijndorp toestemming om een theater te bouwen aan de Oude Vest. Met steun van de gemeente – een subsidie van 500 gulden en vrijstelling van belastingen – begon hij aan de bouw. Leiden was hiermee de derde stad van Nederland met een eigen theater.

Het had niet veel gescheeld of het Leidse Schouwburg had er inmiddels niet meer gestaan. Rond 1960 waren er plannen voor de sloop en het opbouwen van een nieuw theater op een andere plaats in de stad. Uit geldgebrek ging men echter over tot de restauratie van het huidige theater. Alleen de muren en de balkons bleven op hun plek. Bij een latere verbouwing (1997) werd er een deel in oorspronkelijke staat teruggebracht: het rode pluche, de kroonluchters en de gouden ornamenten uit de 19e eeuw kwamen weer terug.

De geschiedenis van de binnenstad

Wil je zoveel mogelijk te weten komen over de historie van Leiden? Volg dan de Leidse loper, een historische route langs 24 hoogtepunten van Leiden. Via speciale routebordjes kom je onder meer langs de molen De Put, de Beestenmarkt (waar vroeger het vee verhandeld werd), de Waag (vroeger de levensader van de stad, levensmiddelen werden via dit water aangevoerd) en de Marktstraat.

Hoteltip!

Wil jij in de historische stadskern overnachten? Het viersterren hotel Golden Tulip Leiden Centre ligt nabij de grachten, kerken, musea en andere bezienswaardigheden. De bollenvelden en de gezellige badplaatsen Katwijk en Noordwijk liggen eveneens vlakbij. Golden Tulip Leiden Centre bevindt zich tegenover Leiden Centraal Station en beschikt over een gezellige bar, Restaurant Rubens en een eigen parkeerplaats. Dankzij de centrale ligging is het hotel uitstekend bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.