De skyline doet niet onder aan New York, Singapore of Toronto. Je vindt er het grootste plein van Nederland én restanten uit de Middeleeuwen. En met het uitgaansleven dat de stad biedt, hoef je ook niet bang te zijn dat je achter de geraniums verpietert. Welkom in Rotterdam!

Het kenmerk van Rotterdam is de Erasmusbrug, een hypermoderne brug die is gebouwd in 1996. Naast de Willemsbrug is het de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. De 808 meter lange brug is ontworpen door Ben van Berkel en verbindt de oude binnenstad met het nieuw te ontwikkelen Kop van Zuid. Vanaf de gevel aan de oostzijde heb je een prachtig uitzicht over de Maas.

Maar Rotterdam biedt meer dan het ene beeld van die mooie brug die de gemiddelde Nederlander heeft als hij aan de stad Rotterdam denkt!

Grootste plein van Nederland

De Binnenrotte is het grootste plein van Nederland. Oorspronkelijk was het een gedeelte van de Rotte rivier, maar deze is in 1871 gedempt voor de aanleg van een spoorwegviaduct. Rondom het plein liggen onder meer het stadhuis en de Laurenskerk. Op het plein wordt elke dinsdag en zaterdag de grootste markt van Rotterdam gehouden. Je vindt er dan meer dan 450 kraampjes.

Laatste beetje Middeleeuwen

De Sint-Laurenskerk is het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdam. In de 15e eeuw is men al begonnen met de bouw. Treed de kerk binnen door de bronzen deuren, welke zijn ontworpen door de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzu (1908-1991). De kerk heeft een toren van wel 65 meter, deze is van april t/m september elke zaterdag geopend voor publiek. Daarbij worden hier allerlei evenementen georganiseerd, zoals klassieke concerten, opera’s en toneelvoorstellingen.

Achter de geraniums vandaan

Er valt natuurlijk over te twisten wat dé uitgaansstad van Nederland is, maar Rotterdam is toch zeker een geschikte kandidaat. Hier kom je de meest trendy clubs en discotheken tegen en gezellige cafés en barretjes. Relaxt een filmpje pakken in de bios of meezingen bij een musical of concert in een van de vele theaters. In Rotterdam hoef je geen avond achter de geraniums te zitten. Enkele suggesties:

• Een theater vol variatie, gemoedelijkheid en feest ligt aan de Schiedamseweg te Rotterdam. Het Prinsestheater biedt allerlei verschillende soorten vermaak. Een avond vol muziek, zang, dans en improvisaties of zelf meedoen aan een theaterworkshop: het kan hier allemaal. Je kunt hier ook zelf een feest organiseren in een van de feestelijke zalen.

• Avondje in Braziliaanse sferen? Ga naar Club La Luna, een populaire salsa club in het centrum van Rotterdam. Ook voor merengue, bachata and cha cha cha ben je hier aan het juiste adres. Elke zaterdag organiseert Club La Luna Braziliaanse Avond met live-bands.

• Bij de wijnboerderij kun je tussen de met kaarsen verlichte eiken wijnvaten deelnemen aan een gezellige wijnproeverij onder het genot van gezellige live muziek. Je kunt kiezen uit verscheidene arrangementen. Ga bijvoorbeeld voor wijn uit eigen wijngaard of een wijnproeverij van wereldwijnen. Honger gekregen van al die wijn? Er worden heerlijke diners en buffetten georganiseerd met eigen gebakken taarten en feestelijke verrassingsmenu’s waarbij je kunt kiezen uit verschillende landen.

Pinpas in de aanslag

Shopaholics kunnen hun slag slaan in Rotterdam. De winkels zijn zeven dagen per week geopend en je kunt zelfs speciale winkelroutes lopen! Er worden acht afwisselende winkelwandelroutes aangeboden. De routes hebben elk een eigen sfeer en laten verschillende aspecten van de bruisende winkelstad zien. Alle routes zijn te voet of per openbaar vervoer te bereiken vanaf het winkelmiddelpunt Beursplein. Kies snel een van de volgende routes, grijp je pinpas en haast je naar Rotterdam!

• Op chique. Tijdens deze route wandel je langs modieuze boetiekjes en stijlvolle winkels. De rit wordt afgewisseld door lunchrooms en knusse cadeauwinkeltjes. Dit is het ware Mekka voor modeliefhebbers.

• Historisch intiem. Deze route is ambachtelijk en nostalgisch. Je komst langs grachtjes met oude panden en bruine kroegen. In deze historische wijk kun je stijlvol winkelen. Ontdek de ambachten en antiekwinkels in Delfshaven, omringd door cafeetjes en terrasjes.

• Stylisch Suburban. Shoppen op niveau hoeft niet in de Kalverstraat. In Rotterdam vind je het chique Hillgersberg, iets ten noorden van het centrum van de stad. Dit is een walhalla voor de shopaholics. Kleding, accessoires, schoenen en delicatessen in overvloed. En dat alles op loopafstand van elkaar!

• Cultural Street. Een hippe route die je langs vele hotspots leidt. Aan de Nieuwe Binnenweg en de Witte de Withstraat liggen allerlei bijzondere en gevarieerde winkeltjes. Hier zijn tal van galeries en musea, dus een must see voor de cultuurliefhebber. Hier zit altijd wel iets van je gading tussen.

Hoteltip!

Aan de oevers van de Maas en de voet van de Erasmusbrug ligt Tulip Inn Rotterdam. Dit driesterren hotel is gemakkelijk bereikbaar, zowel per auto als met het openbaar vervoer. Het hotel is gelegen op 5 minuten vanaf de ringweg van Rotterdam en op loopafstand van het centrum. Parkeren kan in de openbare parkeergarage tegenover het hotel. De bar /brasserie met uitzicht op de Maas en Erasmusbrug, ademt een maritieme sfeer uit. Het hotel is ideaal gelegen voor uitstapjes zoals Diergaarde Blijdorp, de Euromast, Ahoy en diverse musea.