Chania, volgens velen de mooiste stad van het eiland Kreta. Eeuwenoude gebouwen, parken en pleinen sieren de authentieke stad. Het kenmerkt zich door eindeloze stranden en indrukwekkende kloven. Én: je kunt er heerlijk vertoeven in de olijf- en sinaasappelgaarden.

De stad ligt op ongeveer 160 kilometer ten westen van Heraklion aan de noordkust van het eiland. Met de bus is het vanuit alle plaatsen gemakkelijk en goedkoop te bereiken. Ook kun je een auto huren of voor een schappelijke prijs een taxi nemen.

In aanraking met het verleden

Zowel in het oude centrum als in de haven vind je invloeden van de Turken en de Venetianen. Adembenemende wandeltochten zijn te maken door gebieden met archeologische vondsten en het bergachtige binnenland met vele oudheden zoals kloosters en kastelen. Vergeet zeker niet de Venetiaanse vuurtoren aan de haven te bezoeken. Daar vind je ook vele terrasjes en restaurants waar je de dorst kunt lessen en smakelijk kunt eten.

Geen tijd om je te vervelen

Chania is alles behalve saai en heeft voor elke doelgroep meer dan genoeg te bieden, vooral in de zomer. Vanaf ’s morgens vroeg ben je welkom op het strand om daar lekker te luieren of te loungen in de barretjes.

De gezellige winkelstraatjes zijn ideaal om super te shoppen en hier zijn banken met veilige pinautomaten aanwezig. Bezoek naast de schitterende juweliers, de kunstgalerijen, boekenwinkels en slijterijen. Bij de supermarkten zijn zowel lokale als buitenlandse producten verkrijgbaar. Ook is er een groot aanbod aan modieuze kledingwinkels en knusse boetiekjes. Let wel, tijdens de middaguren zijn de winkels gesloten.

Naast de verscheidene winkels kun je ook struinen over gemoedelijke dorpse markten waar je heerlijke verse levensmiddelen kunt kopen, zoals fruit, groente en vis.

Na zonsondergang

’s Avonds kun je gezellig stappen in cafeetjes en bierhuizen of lekker iets eten in de vele restaurantjes. Rond middernacht gaat het bruisende nachtleven verder in hippe clubs en discotheken, zoals de Privilege Club en Xtreme. Voor de echte doorzakkers zijn er tropische strandfeesten waar je kunt swingen tot de zon opkomt. Gezellige cocktailbarretjes zijn Santan en Pasodia. Voor een relaxt avondje is er de mogelijkheid om lekker een filmpje te pakken in de bioscoop of een gokje te wagen in een van de vele speelhallen.

Gastvrijheid

De inwoners van Chania staan bekend om hun gastvrijheid. Nodig jezelf uit om te luisteren naar verhalen en mythen over het land en feest mee op festivals. Schuif aan tijdens de gezonde Kretenzer maaltijden, waarvan men beweert dat ze de levensduur van de mensen verlengen. De Kretenzers eten wat hun land hen biedt, zoals fruit, wilde groenten, tuinbouwproducten en brood. Men bereidt het eten voor met lokale kruiden, honing of druivensiroop.

Voor museumfanataten

In Chania vind je tal van fascinerende en verrassende musea. Wij maakten voor jou een selectie:

• Het archeologische museum, dat is gevestigd in de st. Frangiskos kerk. Hier vind je voorwerpen die dateren uit de Neolithische en Minoïsche perioden. De kerk bezit onder andere collecties van eeuwenoude vazen en wapens.

• Het Zeevaartkundig museum, in het noordoosten van Chania. Hier vind je collecties van modellen van antieke schepen. Evenals relieken van de historische gevechten die in deze omgeving met schepen zijn gehouden en gebruikte wapens.

• In het Oorlogsmuseum kun je nog meer wapens bezichtigen. Daarnaast zijn er foto’s, schilderijen en verhalen over oorlogen die op Kreta hebben gewoed, zoals de Macedonische Oorlog (1903-1908).

Bountystranden

Wil je, naast de brede zandstranden van Chania, parelwitte stranden met hemelblauw water zien? Bezoek dan het Gramvoussa strand, dat 14 kilometer ten westen van de haven in Kastelli ligt. Ook gemakkelijk te bereiken via het water is het strand Elafonissi, 67 kilometer ten oosten van Chania. Verder heb je in het zuiden nog een mooi zandstrand waar je het fort Frangokastello, gebouwd in 1371 door de Venetianen, kunt bezichtigen.

Schildpadden

Aan de noordkust van Chania komen de ‘Careta-careta’ schildpadden voor. Als je mazzel hebt, kom je tijdens de nachtelijke uren misschien nog wel schildpadden tegen die hun eieren leggen of pasgeboren schildpadjes die zich naar de zee haasten. Wil je dit echt zien, bezoek Chania dan tussen half mei en half oktober.

Smalste kloof ter wereld

Chania biedt verschillende buitengewone kloven. Een hele bekende is de Samariakloof. Het is een uitdaging om hierdoor een wandeling te maken, te voet of per ezel. Na een afdaling van 1.200 meter kom je uit bij het nationale park, waar je zeldzame soorten Kretenzer planten en wilde geiten tegen het lijf zult lopen.

De wandeling is niet helemaal ongevaarlijk. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed – het is niet voor niets de smalste kloof ter wereld. Tijdens de zomermaanden kan het ontzettend warm zijn, neem dus voldoende water mee!