Je bent actief, geïnteresseerd in verschillende culturen, hebt geen hekel aan reizen en wilt graag op vakantie. Voldoe jij aan deze omschrijving? Gefeliciteerd! Dan ben je geschikt om te gaan eilandhoppen in Griekenland.

Met meer dan veertien miljoen toeristen per jaar staat Griekenland hoog op de wereldranglijst van toeristische trekpleisters. Één van de dingen waar dit land om bekend staat, is het eilandhoppen: het reizen van eiland naar eiland.

Griekenland heeft zoveel eilanden dat de Grieken zelf niet eens weten hoeveel er precies zijn. Geschat wordt dat er, gespreid over de Egeïsche en de Ionische Zee, ongeveer 6.000 eilanden zijn. Hiervan zijn er slechts 227 bewoond. Je hebt dus een behoorlijke keuze!

Waar naartoe?

Kiezen naar welke eilanden je gaat, kan erg moeilijk zijn. Daarom vind je hier richtlijnen die je enigszins op weg helpen bij jouw keuze.

• Wil je graag historische plekken bezoeken? Ga dan bijvoorbeeld naar de eilanden Ithaka, Naxos, Patmos, Samothraki of Santorini.

• Ga je voor zon, zee en strand? Kies dan voor Corfu, Hidra, Mykonos, Paros, Samos, Skianthos of Zakynthos.

• Maak je een reis met het gezin, dan zijn onder andere Aegina, Evia, Kefalinia, Naxos, Poros, Santorini, Spetses en Thassos geschikte eilanden om te bezoeken. Deze eilanden zijn niet overspoeld met jongeren en je kunt er o.a. mooie fietstochten maken.

• Houd je van tradities en wil je het massatoerisme vermijden? Bezoek dan eens Alonnissos, Astipalaia, Holegandros, Chalki, Kea, Nissiros, Sifnos, Siros, Simi en Tilos.

• Als je een natuurliefhebber bent, zit je goed op de eilanden van de Sporaden, dit is namelijk één van de groenste eilandengroepen van Griekenland. Daarnaast is Corfu ook een zeer groen eiland.

Wil je een combinatie van dit alles? Op o.a. Kreta, het grootste eiland van Griekenland, Rhodos en Kos kun je op ieder gebied uit de voeten. Hier vind je historische plekken, prachtige stranden, traditionele gebieden én mooie steden.

Wanneer?

De beste periode om te gaan eilandhoppen in Griekenland is vanaf half mei tot half september. In deze maanden kun je erop rekenen dat er dagelijkse bootverbindingen zijn tussen de Griekse eilanden. Het is wel erg druk en warm in het hoogseizoen, houdt daar dus rekening mee.

Natuurliefhebbers die in Griekenland willen gaan eilandhoppen, kunnen het beste in april of mei op vakantie gaan. In deze maanden is de Griekse natuur op zijn mooist omdat alles dan groeit en bloeit.

Vervoer

Voordat je tussen de verschillende Griekse eilanden gaat reizen, moet je natuurlijk eerst in Griekenland komen. Het beste is om te vliegen naar Athene en vanuit daar met de taxi of metro naar Piraeus te reizen. Piraeus is een havenstad van waaruit je met grote en kleine boten naar de Griekse eilanden kunt reizen. Je kunt bij de reisbureaus in deze stad tot een half uur voor vertrek kaartjes kopen om naar de eilanden te varen.

Wanneer je van eiland naar eiland reist, maak je gebruik van de ferry. Je kunt heel gemakkelijk de vaarschema’s van deze veerboten vinden en zelf een reis samenstellen via www.greekferries.gr.

Over het algemeen zijn de bootverbindingen het beste wanneer je binnen dezelfde eilandengroep reist of in dezelfde richting blijft reizen. Reis je op een andere manier? Dan is de kans groot dat je via een ander eiland moet reizen om op het eiland van bestemming te komen.

Slaapplaatsen regelen

Je kunt natuurlijk van tevoren vastleggen waar je gaat overnachten, maar je kunt ook besluiten om per bestemming te kijken waar je kunt slapen. In dit laatste geval is het slim om niet tot de namiddag of avond te wachten met zoeken, zeker wanneer je in het hoogseizoen reist. De kans is groot dat alle accommodaties dan al vol zitten. Neem daarom de eerste boot van die dag zodat je er zeker van bent dat je op je volgende bestemming een slaapplaats hebt.

Meer weten over Griekenland? Ga naar Vakantie.nl/egypte.