Je mag dan misschien willen eilandhoppen in Griekenland, je zult vaak toch echt op het vasteland beginnen. En een bezoek aan de hoofdstad Athene mag daarbij dan zeker niet overgeslagen worden!

De Griekse hoofdstad Athene is als een amfitheater dat wordt omringd door bergtoppen. Je vindt er talloze schitterende bezienswaardigheden. De wereldberoemde ruïnes van Akrópolis, de schitterende mozaieken van Daphni en het klassieke martkplein Agorá: allemaal dingen die je niet mag missen. Ontdek hier 5 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben!

1. Akrópolis, een nationaal monument

Voor de Grieken een Nationaal Monument en voor de wereld één van de bekendste ruïnes van de Klassieke Oudheid. Akrópolis is een perfect voorbeeld van vierduizend jaar bouwgeschiedenis. Op het plateau dat 156 meter boven de Atheense grond uittorent is voldoende ruimte voor talloze bouwwerken. De oudste sporen van mensen op Akrópolis dateren uit 2000 voor Christus.

Vanaf de Akrópolis heb je een schitterend uitzicht. Wanneer je geluk hebt kun je zelfs de eilanden in de Golf van Soroni en de hoge toppen van de Peloponnesos zien liggen.

2. Kessariani, prachtig verlaten

Fluitende vogels, potten met kleurrijke bloemen, en bloeiende cipressen: alles wijst er op dat het oeroude klooster Kessariani nog steeds bewoond wordt. Dit is echter bedrog, aangezien de monniken deze vredelievende plaats al jaren geleden verlaten hebben. Gelukkig is alles in perfecte staat achter gelaten en bewaard gebleven. Het oeroude gebouw dateert nog uit de 11e eeuw. Bij het klooster horen ook het badhuis en de kerk. In de kerk tref je wandschilderingen uit de 18e eeuw aan. De ligging van Kessarniani is werkelijk perfect. Te midden van groene bossen en op de helling van de 1.025 meter hoge berg Immitos kom je helemaal tot rust.

3. Likavittós, het hoog(s)tepunt van Athene

Ver boven de huizen van Athene rijst een 227 meter hoge kalkrots. De door groen omgeven helling en de kale top is het stadsbeeld van Athene. De punt is via diverse gangbare en schitterende wandelwegen te bereiken. Uiteraard is er ook een kabelbaan aanwezig die je met alle liefde naar boven brengt. Op heldere dagen kun je vanaf hier de bergen rond Athene, het eiland Aegina en de toppen van de Peloponnesos aanschouwen.

4. Plaka, Griekse gezelligheid

Zoek je Griekse gezelligheid, dan moet je in Plaka zijn. Het is één van de meest pittoreske buurtjes van Athene. Zorg wel dat je van te voren een kaart tot je beschikking hebt, want alle smalle steegjes en straatjes vormen een labyrint waar je gigantisch in kunt verdwalen. Struin langs de talloze kleine winkeltjes die voor iedere toerist een echt souvenirparadijs vormen. Zilveren en gouden sieraden, keramiek en kleding: je vindt het er allemaal! Rust uit op één van de terrasjes en geniet van de gezellige bedrijvigheid om je heen.

5. Kaap Sounion, prachtig bij zonlicht

Zestig meter boven de Egeïsche Zee ligt Kaap Sounion, één van de mooist gelegen tempels van Griekenland. De tempel met haar zestien Dorische zuilen maakt onderdeel uit van een vestigingswerk. Vroeger behoorden hiertoe nog een vestigingsmuur, soldatenverblijven en een kleine haven. Het was voor de Atheners een perfecte plek om de ingang van de Golf van Saroni te controleren. Vooral bij zonsondergang is deze plek adembenemend mooi. In de glinsteringen van het laatste zonlicht kun je heerlijk tussen de zuilen heen struinen. Een bijzondere ervaring!

Meer weten over Athene? Ga naar Vakantie.nl/Athene.