Een van de populaire Europese campingbestemmingen is Italië. Je hebt een praktisch goed weer-garantie, het aanbod in campings is veelzijdig en de ligging – vaak aan een van de meren – van de campings is fantastisch. Welkom in bella Italia!

Reizigers die een kampeervakantie naar Italië op de planning hebben staan, zullen dit veelal in de zomer doen. Zon, zee, strand én meren. De gebieden rondom het Gardameer en bij Rimini zijn populair, evenals Toscane en de omgeving van Venetië. Maar wat voor soort campings vind je hier? En waar moet je op letten?

Wat voor kampeerder ben jij?

Of je nu van een bosrijke omgeving houdt of van stedelijk, of je nu van basic kamperen houdt of van luxe: in Italië vind je een grote variatie aan campings. En niet alleen de campings aan de meren met genoeg animatie voor de kinderen.

Italië is bijvoorbeeld koploper op het gebied van agricampings. Hier kampeer je als het ware bij de boer. Leuk voor de kinderen, want op veel campings mogen de kids helpen bij bijvoorbeeld het voeren van de beestjes.

Een andere mogelijkheid is een van de vele stadscampings die Italië rijk is. Deze campings liggen vaak even buiten de bekende plaatsen (zoals Rome en Florence) en zijn een leuke en goedkope manier om de wereldsteden te ontdekken. Verwacht niet teveel luxe: de campings zijn er op ingespeeld dat je de hele dag in de stad bent en er alleen maar komt om te slapen.

Wildkamperen: ja of nee?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Scandinavië is wildkamperen in Italië verboden. Alleen met toestemming van de politie of met toestemming van de eigenaar van het terrein is vrij kamperen toegestaan. De enige uitzondering is het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte. Hier is wild kamperen van 19.00 uur ‘s avonds tot 9.00 uur ’s ochtends toegestaan.

Voor campers is er een goed alternatief voor het wild kamperen. Langs de wegen vind je zogenaamde aree di sosta, gratis staanplaatsen waar je met campers kunt overnachten tijdens je doorreis. De wat luxere aree di sosta’s zijn uitgerust met extra voorzieningen zoals water en elektriciteit.

Handige tips

• Ga in augustus niet op de bonnefooi. Het is het hoogseizoen voor de Italianen en veel campings zijn volgeboekt. Leg je camping van tevoren vast.

• Let op keurmerken. Heeft de camping van jouw keuze een ANWB- of ADAC-keurmerk dan kun je er van uit gaan dat je te maken hebt met een kwalitatief goede camping.

• Kampeer je in Noord-Italië? Neem dan een slaapzak en een fleecetrui mee. ’s Avonds en ’s nachts koelt het hier – ook in de zomer – erg af.

• Niet op elke camping zijn huisdieren toegestaan. Soms zijn ze alleen in het laagseizoen toegestaan, of je betaalt er in het hoogseizoen het dubbele voor. Informeer dit goed vooraf.