Noorwegen gaan bekijken? Dat kan met de auto. De zogeheten Nationale Toeristische wegen zorgen voor onvergetelijke indrukken en nodigen je uit om de dagelijkse drukte op de doorgaande wegen te verlaten.

De routes voeren langs fjorden, bergen, watervallen, kleine dorpen en de kustlijn. Prachtige vergezichten zijn gegarandeerd! De bergpassen vormen een spannende uitdaging voor elke bestuurder. Langs de routes kun je even stoppen op een speciaal ingerichte parkeerplaats om een foto te maken, te picknicken of te wandelen. Veel plezier!

De Sognefjellet bergweg

Noorwegen telt momenteel zes Nationale Toeristische Wegen. Één daarvan is de Sognefjellet bergweg die de Sognefjord en het Gudbrandsdal met elkaar verbindt. De Sognefjellet bergweg is de hoogste bergweg in Noord-Europa (hoogste punt: 1.434 meter boven zeeniveau). Langs de 108 kilometer lange weg worden nog meer records gevestigd: de Sognefjord – met een lengte van 204 kilometer – is de op één na langste fjord ter wereld. Verder is de Jostedalsbreen de grootste gletsjer van Noorwegen en de Galdhøpiggen de hoogste berg van het land.

Sognefjellet loopt door het spectaculaire en ruige berglandschap, waar je regelmatig uitzicht over de fjord, op diverse kleine dorpjes, bergen, rivieren en watervallen hebt. Je rijdt langs de staafkerk van Urnes, de oudste staafkerk in Noorwegen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het hoogste punt van de Sognefjellet bergweg kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de gletsjer Smørstabbreen en het omringende berggebied.

Terug naar de kust

Wil je uitgebreid kennismaken met de Noorse kustlijn, dan is een tocht via weg nummer 17, The Coastel Highway, een belevenis. De weg begint bij Bodø in Noord-Noorwegen en loopt helemaal door tot vlakbij Steinkjer (in de buurt van Trondheim). In de buurt van Bodø word je al getrakteerd op een eerste verrassing: Saltstraumen, een maalstroom waarbij het water zich met geweld door een smalle fjordarm perst. Hier zie je de onvermoeide kracht van de natuur. Uiteraard word je onderweg ook verrast optal van fjorden én op nog een fraai stukje natuur, de imposante Svartisengletsjer.

Karakteristiek voor regio Helgeland is de bergformatie met de fraaie naam Syv Søstre (zeven zusters). En dan hebben we het nog niet eens gehad over Trollhattan, vlakbij Brønnøysund. Deze markante berg staat bekend als de ‘Berg met het gat’ vanwege de enorme opening dwars door de berg heen. De legende gaat dat het gat is gemaakt door een pijl die door de legendarische Hestmannen werd afgeschoten tijdens een achtervolging van de koning van Brønnøy, maar zijn doel miste. Verder zijn er onderweg heel veel bezienswaardigheden en leuke plaatsjes waar het goed toeven is. Kortom, weg nummer 17, de zogeheten kustweg, is een prima mogelijkheid om dit stuk van Noorwegen beter te leren kennen.

Meer informatie? Bezoek de website van het verkeersbureau van Noorwegen, www.visitnorway.nl. Of kijk op www.northernnorway.com en www.fjellnorway.com.