Noorwegen beschikt over een kustlijn van ruim 25.000 kilometer. En met meer dan 100 eilanden klinkt het 'Caribbean van het noorden' eigenlijk helemaal zo gek nog niet. De kust en kustcultuur van Noorwegen is een belevenis op zich. Wist je dat...

... Noorwegen een eilandenarchipel heeft die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Lofoten (en Vestrålen) werden tevens in 2007 door National Geographic Traveler uitverkozen tot een van de mooiste eilandengroepen ter wereld. De adembenemende uitzichten en unieke vissersdorpjes waren daar de reden van. Proef letterlijk en figuurlijk de levensstijl van de vissers en huur een zogenaamde rorbuer: een vissershut die is gebouwd op palen in het water en ook voor toeristen beschikbaar is.

... de Vega-eilanden aan de kust van Helgeland een paradijs voor vogelliefhebbers zijn? Dit gebied, bestaande uit maar liefst 6.000 eilanden, is de thuisbasis van ruim 200 soorten vogels. De eidereenden, bekend vanwege hun veren, zijn de meest voorkomende vogels van deze eilandenarchipel. Overal kun je de hokken zien waar ze nestelen: bij de vuurtorens, de visserdorpjes en in het imposante landschap.

... je bij Myken Fyr, een vuurtoren in de zee, zeillessen kunt krijgen? Ook leuk is 'eiland-hoppen'. Pak de fiets en de ferry en ga op avontuur op de vele eilandjes voor de kust. Of ga sea raften: met een snelle Zodiac de oceaan op voor een bijzondere ervaring.

... er in Noord-Noorwegen een wandelroute benoemd werd als Koninginneroute omdat koningin Sonja die route graag maakte? De 'Dronningruta' is een gemarkeerde route van ongeveer 15 kilometer tussen Sto en Nvksund. Het maakt niet uit in welke richting je de route loopt, dus beide plaatsen dienen zowel als begin-als eindpunt.

... de zon in Noord-Noorwegen gedurende de zomer niet ondergaat? Van eind mei tot midden juli kun je op de west- en noordkust van Lofoten de Middernachtzon ervaren. Met andere woorden, met goed weer ziet u de zon 24 uur per dag!

... Noorwegen een verlaten eiland kent? Tot 1980 was er op het eiland Tavaer een winkel en een postkantoor te vinden, maar deze werden uiteindelijk gesloten. Het is mogelijk om met een boot naar dit onbewoonde eiland te varen.

... je in de kustplaatsen van Noorwegen de beste visrestaurants treft? Naast de Noorse zalm, staan er nog veel meer visspecialiteiten op de kaart.

Meer informatie? Bezoek de website van het verkeersbureau van Noorwegen: www.visitnorway.nl. Of kijk op www.northernnorway.com en www.fjellnorway.com.