Noorwegen herbergt veel natuurwonderen, waaronder uiteraard de Noorse fjorden. Maar dit uitgestrekte land herbergt nog veel meer (onontdekt) natuurschoon.

Noorwegen telt samen met Spitsbergen maar liefst 37 Nationale Parken, met een oppervlakte van enkele duizenden kilometers in totaal. Bijzondere aantallen om bij stil te staan. Maar niet te lang, want al dit natuurschoon nodigt vooral uit om ontdekt te worden. Een greep uit de mogelijkheden vind je hier onder.

Nationaal Park Jotunheimen

Jotunheimen is het meest populaire Nationaal Park van Noorwegen. Met de hoogste bergen van het land, met gletsjers en de mogelijkheid tot tal van activiteiten in een heel erg groot domein. Want het park omvat maar liefst 3.500 vierkante kilometer natuurschoon.

Jotunheimen herbergt de Galdhøppigen - de hoogste berg van Noorwegen - maar ook watervallen, rivieren, meren, gletsjers en idyllische valleien. Het park leent zich uitermate goed voor wateractiviteiten zoals raften, en mountainbikers kunnen kiezen uit oneindig veel (on)begaande paden. Maar bovenal kun je hier een aantal van de meest spectaculaire bergwandelingen van Europa maken, variërend van korte wandelingen tot meerdaagse tochten van hut naar hut.

Tip! Bewandel de Besseggen, de populairste wandelroute van Noorwegen.

Nationale Parken Rondane en Dovrefjell

In Nationaal Park Rondane kun je wandelen in een nog ongerepte wildernis. Steile bergtoppen worden afgewisseld met uitgestrekte mosgebieden. Het park vormt het leefgebied van herten, reeën en elanden, maar sta ook niet verbaasd te kijken als je een kudde wilde rendieren tegen het lijf loopt. Samen met het Nationaal Park Dovrefjell herbergt Rondane de laatste kuddes wilde Bering rendieren van Noorwegen en van Europa.

Tip! De 'blauwe' bergen vormen het decor van de nationaal-toeristische route door Rondane. Een aanrader wanneer je veel natuurschoon wilt zien in korte tijd.

Senja, voor rust en ruimte

Verder richting het noorden van Noorwegen tref je het grote schiereiland Senja, dat eigenlijk nauwelijks is bewoond. Een ideaal gebied om alleen te zijn, om rond te wandelen en om te genieten van de uitbundige Noorse natuur. Bijvoorbeeld in het Ånderdalen Nationaal Park. De grillige kustlijn, de vogelrotsen, de hoge bergen en de rivierdalen... Senja heeft veel in petto voor een bijzondere ontdekkingsreis te voet.

Meer informatie? Bezoek de website van het verkeersbureau van Noorwegen: www.visitnorway.nl. Of kijk op www.northernnorway.com en www.fjellnorway.com/en/.