Noorwegen en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Noren trekken er in hun vrije uurtjes graag op uit. Eén met de natuur, die je uitdaagt en tegelijkertijd voor ontspanning zorgt.

De afwisselende ingrediënten van de natuur vormen de speeltoestellen van de natuurlijke speeltuin die Noorwegen heet. De zee, de bergen, de fjorden en de bossen, de rivieren en de meren bieden outdoor mogelijkheden voor jong en oud. Een greep uit de mogelijkheden.

1. Naar de top van de Galdhøppigen via de Besseggen trail

Een must do voor iedere wandelaar die Noorwegen op een adembenemende wijze wil ontdekken. Deze 17 kilometer lange route voert door het Nationaal Park Jotunheimen en laat je bijna letterlijk balanceren op de kale bergrichel die als een neus de lucht in reikt tussen het Bessvatn meer aan de ene kant en het Gjendemeer aan de andere zijde. Tijdens de hele tocht ben je gegarandeerd van een adembenemend uitzicht.

2. Ontdek Valdres per fiets

Noorwegen per fiets ontdekken? Laat je dan verrassen door Valdres, gelegen tussen de steden Oslo en Bergen en het Gudbrandsdal en het Hallingdal; twee bekende rivierdalen. Valdres biedt een uitgebreid fietspaden- en mountainbike netwerk en staat garant voor mooie tochten door een gevarieerd landschap: van dichte bossen tot het typerende Noorse hooggebergte. Onderweg kom je leuke plaatsen tegen die uitnodigen om even op adem te komen in een gezellige omgeving.

3. Ga mee op dierensafari's

In Noorwegen tref je weliswaar geen Big Five, maar zijn er wel volop mogelijkheden om op safari te gaan. Wat te denken van een Kingcrabsafari op de Barentszee. Deze gigantische Koningskrabben kunnen een omtrek bereiken van bijna 2 meter. Enkele andere toppers zijn de walvissafari's in het noorden van Noorwegen en de eland-, rendier- en muskusos safari's in Fjell Noorwegen.

4. Vaar op de beste raftingrivier van Noord-Europa

Op zoek naar een adrenalinekick? Ga dan raften op de Sjoa. Laat je meevoeren door geweldige stroomversnellingen op deze 98 km lange rivier. Naast intense tochten, waarbij je de krachten van de rivieren kan testen, kun je ook kiezen voor rustige stoomversnellingen die geschikt zijn voor familietochten.

5. Duik en ontdek een historisch wrak

Reis naar het noorden voor een waanzinnig onderwateravontuur. Ontdek de schatten die de Noorse zee herbergt en verken een intrigerende onderwaterwereld, waar uitgestrekte bossen zeewier de toegang vormen tot de riffen die bedekt zijn met felgekleurd oranje koraal. Langs de Noorse kustlijn liggen veel goed geconserveerde scheepswrakken. Aanschouw enkele vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en maak op bijzondere wijze kennis met de geschiedenis. In de winter kun je bij Lofoten zelfs met orka's meezwemmen.

6. Bereik de top van Europa op 71 graden noorderbreedte

De Noordkaap is het meest noordelijke puntje van Europa en daarom wellicht een van de meest bekende highlights van Noorwegen. Als de Middernachtzon op het laagste punt staat, is de Noordkaap een van de meest bijzondere plaatsen op aarde. Weer een onderdeel dat je van je to-do lijst kunt afstrepen.

7. Sla de hengel uit

Vissen is de ideale ontspanningsactiviteit. Ga vissen in het Mjosa-meer, waar je naast ruim 20 verschillende soorten vissen ook de grootste populatie beekforel vindt. Rond het meer kun je tevens prima vissen in meer dan 40 rivieren die nog vrij onbekend zijn voor het grote publiek.

8. Van Tromsø naar Spitsbergen

Halverwege Noorwegen en de Noordpool ligt Spitsbergen. Een bijzondere reisbestemmingen waar je kunt uitkijken naar ijsberen. Spitsbergen is (alleen) per boot te bereiken vanuit Tromsø, de grootste stad van Noord Noorwegen waar je voortreffelijke vis kunt eten.

Meer informatie? Bezoek de website van het verkeersbureau van Noorwegen: www.visitnorway.nl. Of kijk op www.northernnorway.com en www.fjellnorway.com/en/.