
Ovenrisotto met paddenstoelen: Zo maak je het met maar vijf ingrediënten
Koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met vijf ingrediënten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Op NU.nl lees je iedere week hoe je zo'n makkelijk recept klaarmaakt. Aflevering 9: ovenrisotto met paddenstoelen.
Ovenrisotto met paddenstoelen
- Bereidingstijd: 50 minuten
- Aantal personen: 4
- Soort maaltijd: diner
- Seizoensproduct: paddenstoelen
Wat je nodig hebt voor vier personen
- 300 gram risottorijst
- 600 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen, kastanjechampignons en shiitakes)
- 800 milliliter hete groentebouillon
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 5 takjes tijm, alleen de blaadjes (plus extra om te garneren)

De vijf ingrediënten die je nodig hebt om de ovenrisotto te maken. (Foto: NU.nl/Andrea Tegel)
Hoe je het gerecht klaarmaakt
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de paddenstoelen schoon en snijd of scheur ze in stukken. Verhit telkens wat olijfolie in een brede, ovenbestendige pan of aluminium ovenschaal en bak de paddenstoelen in drie delen goudbruin. Bewaar de gebakken paddenstoelen in een kom.
- Voeg nog een beetje olijfolie toe aan de pan of schaal en bak de risotto een paar minuten zachtjes aan, totdat de korrels glazig zien. Voeg dan de gebakken paddenstoelen, de tijm en 700 milliliter bouillon toe. Maal er flink wat peper overheen en schep alles goed om. Plaats de pan of schaal nu dertig minuten in het midden van de oven.
- Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas en een flinke klont roomboter toe aan de risotto. Giet er nog een extra scheutje bouillon bij als de risotto al enigszins droog oogt. Schep alles goed om en plaats de risotto terug in de oven. Bak nog ongeveer tien minuten, totdat de risotto gaar en smeuïg is.
- Verdeel de ovenrisotto over de borden en garneer met tijmblaadjes en eventueel wat extra geraspte Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!
Koken met vijf ingrediënten is een rubriek die iedere vrijdag op NU.nl verschijnt. De receptuur is speciaal geschreven voor en eigendom van NU.nl.