Het beste van citrusvruchten, vitamine C en vezels en beschermende stoffen uit de limoenschil, gebundeld in dit lekkere en gezonde gerecht met kip. Door de culinaire specialisten van de Tip kookschool.

Hoofdgerecht (4 personen) bereiden: ± 30 min. Oven: ± 1 uur

Benodigdheden:

  • 1 (liefst biologische) scharrelkip van ± 1,5 kg
  • 3 (onbespoten) limoenen
  • ± 5 el olijfolie
  • zeezout, versgemalen peper
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 1/2 el roze peperkorrels
  • 1 roze pomelo* of rode grapefruit, dik geschild
  • 1 gele grapefruit, dik geschild
  • 2 ugli's, dik geschild
  • 2 handsinaasappels, dik geschild
  • 4 el vers sinaasappelsap
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl sake of sherry
  • 2 tl diksap
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 2 el versgehakte munt
  • extra nodig: braadslee, keukenpapier
  • Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 190°C en zet de braadslee erin. Snijd 1 limoen in partjes. Rasp van 1 limoen de schil af. Pers deze en ook de derde limoen uit. Klop 1,5 el limoensap, de limoenrasp en 4 el olijfolie door elkaar.

    Spoel de kip van binnen en buiten af en dep hem droog met keukenpapier. Besprenkel de buikholte van de kip met olie en bestrooi met zout. Vul de buikholte met de limoenpartjes, knoflookteentjes en de peperkorrels. Bestrooi de buitenkant van de kip met zout en peper. Bestrijk de kip met het limoen-olijfoliemengsel. Leg de kip met de rug naar beneden in de voorverwarmde braadslee. Verdeel de rest van het limoen-olijfoliemengsel erover. Schuif de kip in het midden van de oven en bak de kip in ± 60 min. goudbruin en gaar.

    Snijd voor de compote intussen met een scherp mes de partjes van de pomelo en/of grapefruits tussen de vliesjes uit. Verdeel de ugli's in partjes en snij de sinaasappels in mooie plakken. Vang het sap op. Klop een dressing van het opgevangen sap, 1 el limoensap en sinaasappelsap, olie, sake, het diksap, de gemberwortel en munt en schep de citrusvruchten erdoor.

    Zet het tot gebruik afgedekt in de koelkast zodat de smaken in het fruit kunnen trekken. Serveer de compote bij de kip. Lekker met rijst en bijvoorbeeld roergebakken sugar snaps.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 525, Koolhydraten p.p.: ± 20 g

    Receptuur : Katinka Huiskamp. Bereiding: Coen Beute. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Miriam van de Rijst