Krijg je veel vrienden of familie over de vloer? Dan wordt dit je favoriete recept. Venkel is een typisch Italiaans ingrediënt, Hier worden niet alleen venkelknollen gebruikt, maar ook de zaadjes. Lekker met sinaasappelsap bij de varkensrollade. Door de culinaire specialisten van de Tip kookschool.

Hoofdgerecht (16 personen) bereiden: ± 20 min. Oventijd: 1 1/2 uur

Benodigdheden:

  • 3 el olijfolie
  • 100 g boter
  • 2 kg varkensrollade van de nek*
  • schil van 1 sinaasappel
  • 5 dl sinaasappelsap
  • 5 dl kippenbouillon (van tablet)
  • 1 tl venkelzaadjes
  • 1 kg venkel, in plakjes
  • zout, peper
  • extra nodig: braadslede of ovenschaal met deksel

    *Een rollade van de varkensnek bevat wat meer vet dan een rollade van de rib. In een stoofgerecht zorgt het vet ervoor dat het vlees tijdens het stoven niet uitdroogt.

    Tip: de rollade is gemakkelijk een dag van tevoren te bereiden. Hij kan dan afkoelen en is eenvoudig in dunne plakken te snijden. Leg de plakken schuin tegen elkaar en warm de rollade voor het serveren op in de saus in een afgedekte ovenschaal, ± 15 minuten op 180°C.

    Bereiding:

    Verhit de oven voor op 150°C. Bak de rollade in de olijfolie en 25 gram van de boter rondom bruin. Doe de rollade in een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Doe de overige ingrediënten behalve de boter bij de rollade in de ovenschaal en stoof de rollade met de deksel erop in ongeveer 2 uur gaar.

    Schep het vocht eruit, zeef het en kook het op hoog vuur in tot een kwart. Haal de pan van het vuur en smelt de boter erin. Snijd de rollade in dunne plakken en serveer met de saus.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 265, Koolhydraten: 4 g