Puur Brabants, deze klassieke streekgerechten, maar wel in een nieuw jasje. Snel maken dus dit robuuste aardappel-preisoepje. Heel bijzonder met een worstenbroodje gevuld met een echt Hollandse specialiteit: paling. Door de culinaire specialisten van de Tip kookschool.

Voorgerecht (4 personen) bereiden ± 1 uur/ oven ± 20 min

Benodigdheden:

  • 50-75 g dobbelsteentjes gerookt spek
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 g aardappels, geschild, in kleine blokjes
  • 2 l kippenbouillon
  • 2 grote (Brabantse biologische) preien, in ringen
  • 6 gerookte palingfilets, in drie stukken van 10 cm
  • 2 eierdooiers, losgeklopt
  • 1 dl slagroom
  • 50 g koude boter, in blokjes gesneden
  • zout, vers gemalen peper
  • voor het deeg:

  • 1-11/2 dl melk
  • 2 zakjes instant gist
  • 25 g boter, gesmolten
  • 250 g bloem
  • 5 g basterdsuiker
  • 5 g zout
  • extra nodig:

  • bakpapier, staafmixer
  • Bereiding:

    Verwarm voor het deeg de melk tot lauwwarm. Los de gist op in een beetje van de melk. Roer de gesmolten boter door het gistmengsel. Doe de bloem, suiker en het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel erin. Schenk er beetje bij beetje de rest van de lauwe melk bij en meng alles vanuit het midden met koele hand tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt ± 30 min. op een warme plek rijzen.

    Bak het spek samen met de ui ± 2 min. in een soeppan. Doe de aardappelblokjes bij het spekmengsel en voeg de kippenbouillon toe. Laat ± 15 min. koken. Houd 3/4 deel van de prei en een paar ringetjes apart en kook 1/4 deel ± 3 min. in een andere pan met water en wat zout. Giet de prei af in een zeef en koel hem af onder stromend water. Voeg het apart gehouden deel van de prei toe aan de soep en laat deze nog ± 15 min. koken op zacht vuur tot de prei gaar is.

    Rol intussen het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne lap. Snijd hieruit 12 lapjes van ± 8 x 8 cm. Leg op elk deeglapje in de lengte een stukje paling. Bevochtig één van de zijden met wat water, rol het deeglapje om de paling en druk de naad even aan. De uiteinden blijven open, dus de paling blijft zichtbaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de broodjes met de naad naar beneden op de bakplaat en laat ze nog ± 30 min. op een warme plaats rijzen.

    Verwarm de oven voor op 175°C. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met de losgeklopte eierdooiers. Bak de broodjes in het midden van de oven in ± 20 min. goudbruin en gaar.

    Pureer de soep met de staafmixer en voeg de slagroom toe. Klop de boterblokjes in 3 delen toe tot de saus iets bindt. Breng de soep op smaak met zout en peper. Schenk de soep in 4 kommen, garneer met de apart gehouden preiringen en geef er de palingbroodjes bij.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 950, Koolhydraten: 60 g, Vet: 62 g

    Receptuur: Albert Kooy. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Cyn Ferdinandusse. Bereiding: Bart Stuart.