Een echte uitdaging, dit lauwwarme gerecht met afwisselende laagjes gekruide rijst, yoghurt, noten en geroosterde kip. Door de culinaire specialisten van de Tip kookschool.

Hoofdgerecht (4 personen) Bereiden ± 50 min/ oven ± 50 min/ afkoelen ± 10 min

Benodigdheden:

  • 1 kleine braadkip (± 850 g)
  • zout, vers gemalen peper
  • 1 dl olijfolie
  • 1/2 dl droge witte wijn
  • mespunt saffraandraadjes
  • 25 g roomboter of margarine
  • 3 grote rode uien, in ringen
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el rode wijn
  • blaadjes van 2 takjes verse tijm, grof gesneden
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 100 g witte rijst
  • 21/2 dl kippenbouillon (van tablet)
  • 100 g gewelde abrikozen, in kleine stukjes
  • 75 g ongezouten pistachenoten, gepeld, grof gesneden
  • extra nodig:

  • 4 bakringen van ± 10 cm hoog en 9 cm Ø, ingevet
  • Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf de kip in met zout en peper en leg hem in een braadslede of ovenschaal. Besprenkel met 3 el olijfolie. Rooster de kip ± 20 min. in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160°C. Laat de kip in nog ± 30 min. gaar worden.

    Verwarm de wijn en week de saffraan 25-30 min. in de wijn. Smelt intussen de boter en schenk er 3 el olie bij. Bak hierin de rode ui zachtjes ± 15 min. Voeg de suiker toe en bak nog ± 5 min. Voeg de rode wijn toe en bestrooi met tijm. Laat alles nog ± 5 min. koken en neem van het vuur.

    Roer de yoghurt los met de knoflook en breng op smaak met zout en peper. Verhit de rest van de olie in een grote pan. Bak hierin de ui glazig en voeg de rijst toe. Roer even goed door en schenk de wijn met saffraan in de pan. Breng aan de kook en voeg de bouillon toe. Laat de rijst in ± 10 min. gaar koken met het deksel op de pan. Schep de stukjes abrikoos door de rijst en houd warm.

    Pluk intussen het vlees van de kip en snijd het evt. nog wat kleiner. Schep op elk bord een lepel rode uien en leg de bakring erop. Schep in de ring een flinke lepel rijst. Druk dit laagje met de bolle kant van een lepel goed aan. Bestrooi met een laagje pistachenoten en druk weer aan.

    Leg wat stukjes kip op de rijst en schep er wat yoghurt over. Druk elk laagje met de bolle kant van een lepel goed aan. Herhaal alle laagjes nog 1 keer, eindig weer met yoghurt en bestrooi de yoghurt met wat noten voor de garnering. Neem vlak voor het serveren de ringen voorzichtig weg.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 825, Koolhydraten: 36 g, Vet: 59 g

    Receptuur en bereiding: Ingmar Niezen. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Cyn Ferdinandus.