Op en top mediterraan deze heerlijke, supergezonde en goed gevulde soep. Je ruikt de rozemarijn en basilicum. Als je de bloemkool door ± 125 g volkoren pasta vervangt, maak je de soep nóg voedzamer. Door de de culinaire specialisten van de Tip kookschool.


Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiden: ± 40 min.

Benodigdheden:

  • 750 g rijpe tomaten
  • 3 rode uien, gepeld
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • 1/2 el rozemarijnblaadjes, grof gehakt
  • 1 pot (biologische) basis voor tomatensoep
  • 1 (groente)bouillontablet
  • 4 worteltjes, in dunne reepjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 250 g bloemkool, in kleine roosjes*
  • 200 g doperwten
  • 1 blik Italiaanse witte bonen of boterbonen a 4 dl
  • 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 4 el fijngesneden peterselie
  • 2 el basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • 4 el geraspte Parmezaanse kaas
  • Bereiding:
    Verhit de oven op 225°C. Snijd 1 ui doormidden en leg deze samen met de tomaten, bleekselderij en knoflooktenen in een braadslee; besprenkel de groenten met de balsamicoazijn en 2 el olijfolie en schud ze door elkaar.

    Rooster de groenten in het midden van de oven in ± 20 min. beetgaar en laat ze gedeeltelijk afkoelen. Snijd de 2 andere uien in dunne ringen. Verhit 2 el olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de uien en rozemarijn ± 5 min. zachtjes. Voeg 3/4 liter water en de tomatensoepbasis toe en breng het aan de kook.

    Trek de velletjes van de geroosterde knoflook en de tomaten af en vang het sap op dat vrijkomt. Pureer de tomaten, het sap, de knoflook, uien en bleekselderij tot een glad mengsel. Roer dit door de soep, voeg het bouillontablet toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Voeg de wortel, courgette, bloemkool en doperwten toe en laat de soep ± 10 min. zachtjes koken. Spoel de witte bonen af onder koud stromend water. Schep de bonen, kerstomaatjes en de helft van de peterselie door de soep, breng het op smaak met zout en peper en laat de soep door en door warm worden.

    Serveer de soep met het basilicum, de rest van de peterselie en de kaas. Lekker met grof boerenbrood met pesto.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 350, 35 g koolhydraten

    Receptuur: Katinka Huiskamp. Bereiding: Coen Beute. Styling: Laura Jongeneel. Fotografie: Robert Vendrig.