Vegetarische verleiding

Een variatie op de pizza is de calzone, een dubbelgeklapte pizza met vulling. Deze is gemaakt van fillodeeg en zit vol met mediterrane ingrediënten. Je kunt de vegetarische vulling een dag van tevoren maken. Vergeet echter niet om 'm op de dag zelf op tijd uit de koelkast te halen, om 'm op kamertemperatuur te laten komen. Anders is de calzone na een kwartiertje bakken in de oven niet warm genoeg! Door de de culinaire specialisten van de Tip kookschool.


Hoofdgerecht (6 personen)
Voorbereiden ± 30 min, bereiden: ± 10 min, oven: ± 15 min.

  • 3 rode paprika's
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • ± 11/2 dl olijfolie
  • 2 rode sjalotten, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 300 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 potje gemarineerde artisjokkenharten (à 285 g), uitgelekt
  • 150 g harde geitenkaas, geraspt
  • 6 takjes verse oregano, blaadjes los gerist
  • 24 gevulde olijven met piment, in plakjes
  • 24 takjes verse tijm, blaadjes los gerist versgemalen peper
  • 18 plakjes fillodeeg (diepvries), ontdooid
  • 150 g zachte geitenkaas

  • extra nodig:
  • staafmixer of keukenmachine
  • Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren):
    Rooster de paprika's aan een lange vork in de gasvlam, onder de grill of in de oven tot ze zwart kleuren. Verpak ze in aluminiumfolie en laat ze ± 10 min. rusten. Pel de paprika's en snij ze in dunne repen. Pureer 2 rode paprika's met de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg langzaam 2-3 el olijfolie toe tot een gladde saus ontstaat en breng op smaak met peper.
    Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin de sjalot en knoflook zachtjes glazig. Voeg de champignons toe en bak ze goudbruin en tot al het vocht is verdampt. Laat ze iets afkoelen. Meng het champignonmengsel, de paprikarepen, artisjokharten, harde geitenkaas, oregano, olijven, 2/3 van de tijmblaadjes en peper naar smaak goed door elkaar. Zet alles afgedekt koel weg tot gebruik.

    Bereiden: verwarm de oven voor op 200°C. Spreid 6 plakjes fillodeeg uit op een ingevette bakplaat en bestrijk ze dun met olijfolie. Leg hierop een 2e vel fillodeeg, bestrijk weer met olie en dek af met een 3e vel fillodeeg. Bestrijk weer dun met olijfolie. Schep op elke deeglap 1/6 deel van het groentemengsel (naast het midden, aan de korte zijde van het deeg) en verbrokkel de zachte geitenkaas erover.

    Klap de deeglap dubbel en duw de deegranden op elkaar. Snij de randen met een mesje in een mooie ronde (halve maan)vorm, duw de ronde deegranden ook vast (gebruik evt. nog wat olie om te plakken). Bestrijk de bovenkant dun met olie. Bak de calzones in het midden van de oven in ± 15 min. goudbruin en knapperig. Leg ze op een bord, snij ze doormidden en bestrooi met de rest van de tijm. Serveer direct met de paprikasaus en een gemengde salade.

    Wijn & spijs
    Geroosterde paprika kan bij soepele rode wijn die een lichte houtrijping ondergaan heeft en voldoende zuren bezit, zoals de Spaanse Crianza, Italiaanse Chianti Classico, of Zinfandel uit Californië.

    Handig
    Dek het fillodeeg tussendoor af met een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Je bent iets sneller klaar als je geroosterde paprika's uit een pot of uit het koelvak gebruikt.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 590

    Receptuur: Katinka Huiskamp. Bereiding: Hanneke Boers. Fotografie: Petra Steenkamer. Styling: Ulrika Gustafsson.

    Tip de redactie