Een leuk gerecht voor het weekend is deze met kwartels. Spectaculair én een werkje van niks! Je kunt het helemaal voorbereiden door alles al in de braadzakken klaar te zetten. En zodra je gasten arriveren, zet je het gerecht twintig minuten in de oven. Het vlees van de kwartels blijft extra mals als je voor de bereiding een braadzak gebruikt. Ook kleurt het vlees mooi bruin. Bovendien kun je het vet achterwege laten, wat weer de nodige calorieën scheelt. Door de de culinaire specialisten van de Tip kookschool.

Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiden: ± 20 min, oven: ± 20 min.

  • 1 (liefst biologische) sinaasappel
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 50 g pijnboompitten
  • 20 g rozijnen
  • mespuntje kaneel
  • 2 tl gedroogde munt (kruizemunt)
  • mespunt saffraan
  • 150 g kalfsgehakt
  • zout, peper
  • 4 kwartels, ontbeend (laat dit evt. de poelier voor je doen)
  • 100 g ontbijtspek, in plakjes
  • 2 el boter of margarine
  • 1 dl gevogeltefond (pot)
  • verse muntblaadjes voor de garnering
  • extra nodig:
  • braadpan, 2 braadzakken (te koop bij poelier of slager), braadslede
  • Boen de sinaasappel goed schoon, rasp de oranje schil eraf en pers de sinaasappel uit. Snijd voor de vulling van de kwartels 4 abrikozen in kleine stukjes. Meng ze samen met 20 g pijnboompitten, de rozijnen, kaneel, 1 tl sinaasappelrasp, 1 tl munt en de saffraan door het gehakt en breng het mengsel op smaak met zout en peper.

    Klap de kwartels open met de velkant naar onderen. Bestrooi de binnenzijde met zout en peper en verdeel de vulling over het midden van de kwartels. Vouw het vlees van de kwartel eromheen en druk het stevig aan zodat de kwartel zijn oorspronkelijke vorm weer krijgt.

    Vouw de poten in elkaar tegen het lichaam en bind alles bij elkaar met het spek. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de kwartels aan alle kanten in ± 4 min. bruin. Dit geeft een mooie, bruine buitenkant.

    Voeg de fond, het sinaasappelsap, de rest van de pijnboompitten, abrikozen en munt toe en breng het aan de kook. Verwarm de oven voor op 180ºC.

    Heet

    Draai het vuur onder de pan uit en verdeel de kwartels en de saus over 2 braadzakken. Werk voorzichtig want de kwartels zijn heet. Knoop de zakken dicht volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet ze in een braadslede in het midden van de oven. Prik een paar kleine gaatjes in de bovenkant van de zakken (met een satéprikker) om de overtollige stoom te laten ontsnappen.

    Laat de kwartels in ± 20 min. gaar worden. Open de zak en neem de kwartels eruit en serveer ze met de saus. Garneer het gerecht met munt. Lekker met couscous en geglaceerde wortels.

    TIP
    Valt het spek van de kwartel af tijdens het aanbraden? Dit kun je voorkomen door het spek eromheen vast te binden met een stukje keukentouw.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 500, koolhydr: 23 g, vet: 27 g

    Receptuur en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Robert Vendrig. Styling: Laura Jongeneel.