Tijdens de kerstdagen is het tijd om op culinair gebied eens goed uit te pakken. Laat je daarom inspireren door dit verrukkelijke gerecht. Het is de moeite van het bereiden waard met alle verse ingrediënten en heerlijke smaken.

Door de de culinaire specialisten van de Tip kookschool

Tournedos met gepofte knoflook en basilicumjus

Hoofdgerecht (4 personen)
Voorbereiden: ± 35 min.
Oven: ± 45 min.
Bereiden: ± 20 min.

Boodschappenlijst

  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • zout, peper
  • 2 takjes tijm
  • 4 biefstukken
  • 4 plakken mager ontbijtspek
  • 11/2 dl rode wijn
  • 3 dl runderfond
  • 4 takjes verse basilicum + extra voor de garnering
  • 1 pastinaak
  • 75 g boter om te bakken
  • 400 g groene aspergetips
  • evt. 1/2 el aardappelmeel
  • extra nodig: aluminiumfolie, slagers opbindtouw
  • Bereiding

    Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren): Verwarm de oven voor op 180°C. Breek de tenen los van de knoflookbol, maar pel ze niet. Leg de tenen op een hoopje op een flink stuk aluminiumfolie.

    Besprenkel de knoflook met olie, bestrooi ze met zout en peper en leg de takjes tijm ertussen. Vouw de uiteinden van de folie naar elkaar toe en druk de openingen dicht. Laat de knoflook in het midden van de oven in ± 45 min. garen.

    Rol om elke biefstuk een plak ontbijtspek en bind het vast met slagerstouw. Breng de wijn aan de kook en laat het tot de helft inkoken. Voeg de runderfond toe en laat het mengsel 1/3 deel inkoken, zet het vuur uit.

    Laat de basilicumblaadjes er ± 20 min. in trekken. Zeef de fond en breng op smaak met zout en peper. Zet alles afgedekt koel weg tot gebruik.

    Schil de pastinaak en snij in plakjes. Kook de plakjes in ± 10 min. gaar, giet ze af en breng op smaak met zout, peper en een klontje boter. Kook de aspergetips in 5-8 min. net gaar. Giet ze af en breng op smaak met zout en peper.

    Verhit 50 g boter en bak hierin de biefstukken in ± 5-7 min. rosé. Verwarm de basilicumjus en bind deze indien nodig heel licht met het aardappelmeel. Verdeel de groenten over de borden en leg de biefstukken erop. Verdeel de knoflooktenen over de biefstukjes en lepel er wat jus over. Garneer met verse basilicumblaadjes.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 265

    Receptuur en bereiding: Jankees Roggeveen. Fotografie: Harold Peirera. Styling: Mirjam van der Rijst.