Dit is een echt roerbakrecept, dus perfect voor de wok. Roerbak in delen wanneer de hoeveelheden te groot zijn! De saus is gemaakt van ingekookt sinaasappelsap en suiker. Die geven het gerecht een heerlijk friszoete smaak. Heerlijk daarbij zijn de in sesamolie en knoflook gemarineerde garnalen. Wil je geen fruit in warm eten? Laat dan de ananas gewoon weg.

Door de de culinaire specialisten van de Tip kookschool

Zoetzure gamba's met gemengde groenten
Hoofdgerecht (4 personen)
Marineren: ± 1 uur
Bereiden: ± 35 min.

Boodschappenlijst

  • 2 dl sinaasappelsap
  • 5 cm gemberwortel, in plakken van 1/2 cm
  • 2 el ketchup
  • 2 el bruine suiker
  • 4 el rijstazijn
  • 2 el sojasaus
  • 2 el thaise vissaus (nam pla)
  • 2 tl maïzena
  • 500 g rauwe gamba's, gepeld, schoongemaakt (500 g = schoongemaakt gewicht)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 cm gemberwortel, geraspt
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, in reepjes
  • 1 el sesamolie (van geroosterde sesamzaadjes)
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 rode paprika, in reepjes
  • 200 g peultjes
  • 1 paksoi, in stukken
  • 1 blikje ananasblokjes, uitgelekt
  • 2 lente-uitjes, in ringen
  • Bereiding

    Breng voor de saus het sinaasappelsap met de plakjes gember aan de kook en laat het sap tot 1/2 dl vocht inkoken of tot er 4 eetlepels van over zijn. Voeg de ketchup, bruine suiker en rijstazijn toe.

    Verwarm zachtjes en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Meng de sojasaus met de vissaus en maïzena in een kommetje en voeg dit toe aan de saus. Verhit de saus tot hij kookt en bindt. Zeef de gember eruit en houd de saus apart tot gebruik.

    Meng de garnalen met de knoflook, gember, peper en sesamolie in een kom en laat dit ± 1 uur marineren in de koelkast. Verhit de wok op hoog vuur, voeg 2 el olie toe en roerbak hierin de garnalen met de marinade ± 2 min. tot ze roze zijn.

    Neem de garnalen uit de pan en houd ze apart. Verhit de wok op hoog vuur, voeg weer 2 el olie toe en roerbak hierin de ui met de paprika en peultjes ± 3 min.

    Voeg de paksoi, ananas en garnalen toe en bak deze ± 2 min. mee. Schenk de zoetzure saus in de pan en roerbak nog ± 1 min. tot alles goed heet is. Schep vlak voor het serveren de lente-uitjes erdoor.

    Serveer in diepe borden. Lekker met witte rijst of noedels.

    Energie enzo

    p.p. ± Kcal: 375, Koolhydr: 30 g, Vet: 15 g

    Receptuur en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Robert Vendrig. Styling: Laura Jongeneel. Tekst: Marion de Boer.