Varkenshaas met sinaasappel-dadeljus met aardappelgratin In de Sinterklaastijd speelt de kruidige smaak van onder andere kaneel een grote rol. In dit recept vindt je een bijzondere smaakcombinatie van kaneel, sinaasappels en dadels. Leuk om juist in deze tijd aan je gasten voor te schotelen!

Door de redactie van Tip kookschool

Spicy feestvarkentje
Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiden: ± 25 min.
Oven: ± 25-35 min.

Boodschappenlijst

Voor de aardappelgratin:

  • 1-2 tenen knoflook, geperst
  • 1 dl slagroom
  • 2 dl melk
  • zout, vers gemalen peper
  • 800 g rode aardappelen
  • boter of olie
  • 150 g zachte geitenkaas


  • Voor de varkenshaas met sinaasappel-dadeljus:
  • 1 (liefst biologische) sinaasappel
  • 600 g varkenshaas, in plakken van 2-3 cm
  • 4 tl kaneel
  • zout, vers gemalen zwarte peper
  • 50 g boter of margarine
  • 12 dadels, ontpit, in kleine stukjes
  • 11/2 dl medium dry sherry
  • 11/2 dl vleesfond (pot)
  • extra nodig: lage ovenschaal (inhoud 1l), aluminiumfolie

    Bereiding

    Begin met het bereiden van de aardappelgratin. Verwarm de oven voor op 175 °C.
    Meng in een kom de knoflook, slagroom, melk en zout en vers gemalen peper naar smaak. Boen de rode aardappelen schoon onder stromend water en snijd ze in flinterdunne plakjes.

    Schep de plakjes aardappel door het melkmengsel. Vet een lage ovenschaal in met boter of olie en leg de aardappelplakjes erin.
    Schenk de rest van het melkmengsel erover en verkruimel er de geitenkaas over. Maal er nog wat peper boven en bak de gratin in 25-35 min. goudbruin en gaar.
    Begin zodra de gratin ± 15 min. in de oven staat aan de bereiding van de varkenshaas.

    Boen de sinaasappel schoon en snijd met een scherp mesje lange repen van de oranje schil. Snijd deze repen weer in dunne reepjes.
    Wrijf de varkenshaasplakken in met kaneel, zout en peper.
    Verhit de boter in een koekenpan en bak het vlees op middelhoog vuur in 4-6 min. mooi bruin en net gaar, keer regelmatig. Leg de varkenshaas op een voorverwarmd bord en houd warm onder aluminiumfolie.

    Bak de dadels en sinaasappelreepjes 1-2 min. in het bakvet. Schenk de sherry en de fond erbij en laat alles op hoog vuur inkoken tot een licht gebonden jus.
    Verdeel de varkenshaas over 4 voorverwarmde borden en schep de jus erover. Lekker met aardappelgratin.

    Energie en zo

    p.p. ± Kcal: 725 Koolhydraten: 56 g Vet: 30 g

    TIP:
    Schep met de dadels en sinaasappelschil ook wat verse cranberry's door het bakvet en bak alles 3-4 min. Maak de jus af volgens het recept.

    Receptuur: Clara ten Houte de Lange. Fotografie: Renée Frinking. Styling: Laura Jongeneel. Bereiding: Eke Mariën.