Geel, oranje, wit en groen en van klein tot supergroot. In deze tijd van het jaar zijn er vele soorten pompoenen te verkrijgen. De nootachtige, fluwelig zachte smaak combineert goed met allerlei verschillende ingrediënten. Pompoentaart en pompoensoep zijn klassiekers op het herfstmenu. Probeer ook eens deze bijzondere pasta. Door de zoete smaak van de pompoen een onbetwiste kinderfavoriet!

Door de redactie van Tip kookschool

Penne met pompoen
Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiden: ± 35 min.

Boodschappenlijst

  • 750 g pompoenvlees, in stukken van 3 x 3 cm
  • 1 dl notenolie
  • 50 g hazelnoten
  • 75 g rucola + wat extra voor de garnering
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 100 g parmezaanse kaas, helft geraspt, helft in krullen geschaafd
  • 4 el olijfolie
  • zout, peper
  • 400 g penne rigate (pijpjespasta)
  • extra nodig: keukenmachine
  • Bereiding

    Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng de pompoenblokjes met 4 el notenolie en grill ze op een bakplaat ± 20 min. in de oven tot ze gaar zijn maar nog wel stevig. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Maal in de keukenmachine de hazelnoten, rucola, knoflook en geraspte parmezaanse kaas tot een pasta en schenk er de rest van de notenolie en de olijfolie bij.

    Breng de pesto op smaak met een beetje zout en peper. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in ruim kokend water met zout en laat de pasta goed uitlekken in een vergiet. Schep de pesto en gegrilde pompoen erdoor en garneer met krullen parmezaanse kaas en blaadjes rucola.

    Energie en zo

    Kcal p.p.: 925
    Koolhydr: 90 g
    Vet: 52 g

    Receptuur en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: George van de Wijngaard. Styling: Lydia Buwalda.