Gegrilde dorade met korianderdressing

Zin in een Portugees weekendrecept? Probeer dan eens een gegrilde dorade met korianderdressing. En serveer daarbij een salade van gegrilde paprika. Lekker bevonden? Door de redactie van Tip kookschool

Dourada asada
(gegrilde dorade met korianderdressing)
Hoofdgerecht (6 personen)
Bereiden: ± 15 min.

Boodschappenlijst

  • 6 kleine dorades, schoongemaakt (kop en staart er nog aan)
  • grof zeezout, peper
  • 2 dl olijfolie
  • 1 bosje koriander, blaadjes geplukt
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 3/4 dl rode-wijnazijn
  • extra nodig: keukenpapier, grillpan, vijzel of staafmixer of keukenmachine
  • Bereiding

    Verwarm de grillpan. Spoel de dorades af onder stromend koud water en dep ze droog met keukenpapier. Kerf de buik van de vissen met een scherp mes aan beide zijden 3 keer schuin in. Wrijf de vissen in met peper, flink wat zeezout en 3 el olijfolie.

    Grill de dorades in 10 min. gaar. Keer ze halverwege. Wrijf intussen de koriander samen met de knoflook en 1 tl zeezout fijn in een vijzel of gebruik de staafmixer of keukenmachine. Doe de kruidenpasta in een pan, voeg de azijn en de rest van de olijfolie toe en breng aan de kook.

    Haal onmiddellijk van het vuur en breng op smaak met peper. Serveer de gegrilde dorades met de warme dressing, gegrilde paprikasalade en in de schil gekookte aardappels.

    Energie en zo

    Kcal: ± 445, Koolhydraten: ± 0 g, Vet: ± 35 g

    salada de pimento asado
    (salade van gegrilde paprika)
    Voor- of bijgerecht (6 personen)
    Bereiden: ± 30 min.

    Boodschappenlijst

  • 4-6 rode paprika's
  • 1 el rode wijnazijn
  • 3 el (Portugese) olijfolie
  • 1-2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zout, peper
  • extra nodig: plastic folie, grillpan
  • Bereiding

    Verwarm de grillpan. Leg paprika’s in de grillpan (of in de oven op de grillstand) en laat de schil zwart blakeren. Keer ze telkens een stukje zodat ze rondom geblakerd zijn. Leg de paprika's in een schaal en dek deze af met plasticfolie. Laat ± 10 min. staan.

    Pel het zwartgeblakerde vel van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze in repen en leg op een platte schaal. Besprenkel met azijn en olijfolie en bestrooi met knoflook en zout en peper naar smaak.

    Energie en zo

    Kcal: ± 445, Koolhydraten: ± 0 g, Vet: ± 35 g p.p. Kcal: ± 60, Koolhydraten: ± 4 g, Vet: ± 5 g

    Tip de redactie