Zondagavond konden Amerikaanse televisiekijkers de eerste aflevering van een nieuwe reeks The X-Files zien. Critici zijn vooralsnog teleurgesteld. Hier volgt een overzicht. 

The Telegraph 

"De chemie en wisselwerking tussen acteurs Gillian Anderson en Davids Duchovny is nog net zo sterk als tijdens de begindagen van The X-Files in de jaren negentig. Een ding is daarentegen wel erg veranderd: het internet. In de hoogtijdagen van The X-Files werd het televisieaanbod gedomineerd door dokter-, politie- en advocatenseries.

Een serie waarin werd uiteengezet dat we werden bedrogen door onze eigen gekozen politici was destijds uniek. De serie trok de paranoïde gedachten van een minderheid uit de schaduw en legde deze onder een vergrootglas. Maar vandaag de dag vormt ieder reactieveld onder een nieuwsbericht op een willekeurige website een eigen X-File.

Volgens bronnen wint de serie vanaf aflevering twee aan humor en begint de spanningsboog vorm te krijgen. Maar met zoveel aankomende serie-revivals wil ik niet constant het gevoel krijgen dat ik te oud ben en teleurgesteld word."  

Lees de volledige recensie

Hollywood Reporter

"Het was niet goed, daar komen we niet omheen. Maar er bestaat nog de hoop dat de volgende vijf afleveringen goed zullen zijn. Diezelfde hoop is van toepassing op het verwachtingspatroon van de nieuwe afleveringen van Twin Peaks. De eerste aflevering was teleurstellend en zal zelfs onder die-hard fans de vraag opwerpen of dit een goed idee was.

Een ander probleem wordt gevormd door twee acteurs (Anderson en Duchovny, red.) die niet hun hart en ziel in de serie hebben gelegd. Tel daarbij de vele monologen op (waarschijnlijk noodgedwongen omdat de nieuwe reeks maar zes afleveringen telt) en je hebt het recept voor een serie die iedere drijfveer mist.

Variety

"De eerste aflevering mist iedere vorm van de spanning, geestigheid of stijl waarmee de oorspronkelijke reeks zo bekend en populair werd. Wat er ook zal volgen, het is te hopen dat de komende afleveringen beter zijn."

Lees de volledige recensie

New York Times

"Afgezien van alle problemen die deze eerste aflevering herbergt was het heel indrukwekkend om de originele titelmuziek en de ongewijzigde beelden van het introfilmpje te horen en te zien. Ook de connectie tussen Scully en Mulder is ouderwets goed.

De samenzwering die Mulder in deze aflevering meent ontdekt te hebben is echter niet echt origineel. Daarnaast ontstaan er veel te veel losse eindjes. (...) I want to believe, net als Mulder, maar met zo'n rommelig begin wordt het ons niet eenvoudig gemaakt."

Lees de volledige recensie

De nieuwe reeks van The X-Files is vanaf donderdag ook op de Nederlandse televisie te zien.