Vanaf deze week kan het Nederlandse bioscooppubliek By the Sea bekijken, de nieuwe film van en met Angelina Jolie. Wat vinden andere media van de film? Hieronder volgt een overzicht van recensies.

de Volkskrant - 4 sterren
"Het vergt enige inspanning om onder het crèmekleurige oppervlak van By the Sea te komen, ook vanwege het bezonnen verteltempo: zelfs wanneer Vanessa in de muur een gluurgat ontdekt en haar kersvers getrouwde, permanent geile buren (Mélanie Laurent en Melvil Poupad) begint te bespieden, laat Jolie Pitt de plot liever ruisen en zinderen dan knallen. Het acteerwerk voegt zich daarnaar: Jolie Pitt, afwisselend klassiek elegant en spookachtig, is mooi fragiel als Vanessa, terwijl Pitt in een aarzelende kus subtiel nerveus de haartjes van zijn snor laat trillen. Soms is het allemaal net iets te breekbaar; tegelijkertijd siert het de film dat hij grotendeels zonder emotionele uitbarstingen en dramatische wendingen kan, en juist raakt als je het niet verwacht."

NRC - 4 sterren
"Angelina Jolie Pitt had als doel een niet-commerciële film te maken en dat is goed gelukt. By the Sea, dat zich begin jaren zeventig afspeelt, is een bewuste imitatie van een Europese arthousefilm uit die tijd. Eentje waarin malaise, landerigheid en vervreemding de hoofdrol spelen en naakte lichamen iets gewoons zijn. Dat maakt het grotendeels Frans gesproken By the Sea een film waar heel makkelijk om gelachen kan worden - de pretenties! de poses! de ijdelheid! - maar desalniettemin wekt hij bewondering en kruipt hij onder de huid."

AD - 2 sterren
"Als filmregisseur heeft Angelina Jolie Pitt - hoe moedig en gedurfd haar projecten ook zijn - vooral de wind tegen. (...) By The Sea is een gekunsteld en totaal niet overtuigend liefdesdrama waarmee Jolie nogal krampachtig knipoogt naar de Europese cinema zonder daarbij haar artistieke pretenties waar te maken."