Janet Jacksons nieuwe studioalbum Unbreakable is vrijdag uitgekomen. Het is haar eerste album in zeven jaar en de grote vraag is: hoe wordt de plaat ontvangen. 

De recensenten zijn het over het algemeen eens over een aantal punten: het album brengt het geluid van R&B uit de jaren negentig terug en Jacksons stem lijkt steeds meer op die van haar broer Michael. 

Zelfvertrouwen

De Britse krant The Guardian geeft Unbreakable drie sterren en spreekt van een 'album vol zelfvertrouwen met zeventien nummers die herinneren aan het verleden'.

"Moderne R&B-sterren hebben de neiging om te hechten aan beperkte onderwerpen als seks en feesten en geluiden, maar Unbreakable gooit een aantal genres, tempo en thema's door elkaar, verenigd door Jacksons stem en een keur aan doorgewinterde professionals." 

Trend

De Amerikaanse krant The Los Angeles Times is enthousiast over het album, maar plaatst wel kanttekening. Zo vindt de schrijver van het stuk dat Jackson net als met andere albums probeert trends te kopiëren.  

"Maar over het algemeen toont Unbreakable een kwaliteit die belangrijker is voor een popdiva dan de duurzaamheid die de titel van het album beweert. Het suggereert dat Jackson nooit tevreden is."

Persoonlijk

New York Magazine spreekt van 'haar beste album in vijftien jaar. "Het album vermijdt zowel de wanhopige trend nog op de radio te komen zoals Madonna deed met haar Rebel Heart en de schreeuwerige zelfgenoegen van het meest recente album van Prince door een geluid te maken dat zowel persoonlijk is als dat het lekker klinkt." 

Het Amerikaanse tijdschrift noemt Unbreakable een blauwdruk voor volwassen worden in de muziekindustrie. 

Teksten

De Britse krant The Telegraph geeft het album drie sterren. De krant prijst de samenwerking van de artiest met de producenten Jimmy Jam en Terry Lewis met wie de zangeres eerder hits uit de jaren negentig maakte. 

"Tekstueel is er vaak een gebrek aan verhaal, maar Jackson blijft weg van de slecht geschreven teksten over seks, die op haar laatste paar platen te horen waren", schrijft de krant.