Deze week verschijnt de documentaire Amy, over het leven van zangeres Amy Winehouse. Hier volgt een overzicht van wat andere media over de documentaire vonden.

Het Parool - 5 sterren
"Asif Kapadia maakte een aangrijpende documentaire over Amy Winehouse. De film breekt je hart, maar is ook een ongemakkelijke zit. Bijna ongemerkt zie je de privépersoon veranderen in een publieke figuur en uiteindelijk in een wereldster. De camera, waar ze in het begin zo speels mee flirt, wordt gaandeweg haar grootste vijand. (...)

Je wilt wegkijken, en waarschijnlijk was dat precies Kapadia's bedoeling. Want dit is niet alleen een film over Amy Winehouse, het is ook een film over de morele grens van voyeurisme. Wie zijn wij dat we dit proces mochten zien?"

Lees de volledige recensie

HP / De Tijd - 2 sterren
"De meeste mensen die Amy zullen gaan zien, kennen haar tragische levensverhaal. Het is daarom ook vreemd dat Kapadia de film chronologisch heeft opgebouwd, zonder te spelen met tijd of verwachting. We stevenen zo recht op het onafwendbare einde af. (...)

Kaparia interviewde voor de film vrienden en mensen met wie ze werkte. We zien ze echter niet in beeld, maar horen alleen hun stemmen die onder archiefbeelden van Amy zijn gezet. Zo wordt het drama niet alleen extra aangezet, maar ook sentimenteel uitgebuit."

Lees de volledige recensie

De Volkskrant - 4 sterren
"Kapadia, die er niet voor terugschrikt ook de neergang van de zangeres uitgebreid te tonen, betoogt met veel overtuigingskracht dat niemand genoeg heeft gedaan om Winehouse te redden. (...)

In twee uur tijd verslapt de film geen moment. Amy grijpt de kijker steeds steviger bij de strot en roept belangwekkende vragen op. Waarom keken we naar die paparazzibeelden? Waarom doen we het nu opnieuw? Wat telt zwaarder: de muzikale erfenis van Winehouse of haar persoonlijke ellende?"

Lees de volledige recensie

De Telegraaf - 4 sterren
"Amy analyseert haar opkomst en ondergang. Zonder te oordelen, maar ook zonder te verhullen wat voor belangen er speelden voor anderen die grote invloed op haar hadden. Vooral haar vader Mitch en haar echtgenoot Blake Fielder-Civil speelden een dubieuze rol, al kunnen ook de media en het naar schandalen hongerende publiek hun handen niet in onschuld wassen.

Door haar nu eens niet af te schilderen als een losgeslagen projectiel, maar als een kwetsbare jonge vrouw met een verbluffend muzikaal talent, richt Kapadia met zijn ontroerende film een welverdiend monument op voor Amy Winehouse."

Lees de volledige recensie

The Guardian - 5 sterren
"Een intiem en gepassioneerd eerbetoon. Een tocht naar het afschuwelijke einde van haar sterrenstatus, de sprong van een klif en het raadsel van haar stem. De transitie van haar Noord-Londense straattaal naar een rijke stem die deed denken aan Sarah Vaughan (jazzzangeres, red.). 

De documentaire herinnert ons aan de film Titanic. Je weet hoe het afloopt, maar de verbijstering grijpt je toch aan. De film maakt zonder enige poespas duidelijk hoe iedereen het einde van Winehouse aan zag komen, maar niet kon verhinderen."

Lees de volledige recensie