Konden we maar terug in de tijd. Terug naar de tijd voordat Terminator: Genisys gemaakt werd en Arnold Schwarzenegger een grap maakte van een van de beste rollen van zijn carrière.

BEOORDELING

29 augustus 1997 ligt al ver achter ons, maar in het universum van de Terminator-films is dat de dag waarop de oorlog tegen de machines begon: Judgment Day.

Het geautomatiseerde defensienetwerk Skynet werd om 02.14 uur zelfbewust en schoot al zijn kernraketten af. Rusland sloeg terug. Boem!

Zo was het in James Camerons robotklassiekers The Terminator (1984) en Terminator 2: Judgment Day (1991). Daarna volgden nog een (inmiddels gesloten) themapark-attractie T2 3-D: Battle Across Time, videogames, strips, boeken, twee films (2003 en 2009) en de tv-serie Terminator: The Sarah Connor Chronicles.

Nieuwe tijdlijn

En nu is er dus Terminator: Genisys, door producent Skydance aangekondigd als de eerste van een nieuwe reeks van drie films. Regie was in handen van Alan Taylor (Thor: The Dark World). James Cameron zei dat hij enthousiast was. "I feel like the franchise has been reinvigorated, like this is a renaissance."

Dat wil nogal wat zeggen, want in feite veegt Terminator: Genisys alle voorgaande versies van het verhaal van tafel met een compleet nieuwe tijdlijn. 29 augustus 1997? Never happend! Of tenminste: niet in deze tijdlijn. Terminator: Genisys begint in 2029, keert terug naar 1984 en vervolgt dan in het jaar 2017.

Meute Terminators

Er zijn wel momenten van herkenning. John Connor (nu gespeeld door Jason Clarke) is nog steeds de leider van het toekomstige verzet tegen de robots. Na een bombastische speech ("This night, we take back our world!") aan het begin van de film stuurt hij Sgt. Kyle Reese (Jai Courtney) terug in de tijd.

Reese moet, ook dat wisten we nog, Sarah Connor beschermen. Alleen blijkt Sarah nu veel jonger (want gespeeld door Emilia Clarke) en heeft ze niet te maken met één, maar met een hele meute Terminators, waaronder de jonge versie van T-800 uit de eerste film en een hele oude - door Sarah liefkozend 'Pops' genoemd.

Really complicated'

Déze T-800 blijkt al in de jaren zeventig aangekomen te zijn, toen Sarah negen was! Arnold Schwarzenegger is "Old, but not absolete". Nou ja, zijn robotpersonage is in elk geval de enige die het allemaal nog snapt: "It's possible that you stepped into a time displacement machine during a nexus moment in a quantum field."

Er is gelukkig een Terminator-wiki waarop u het allemaal nog eens kunt nazoeken, of probeer het anders zélf met post-its.  J.K. Simmons, in een bijrol, geeft de moed al op. "I know whatever you’re doing has to be really complicated." Sarah: "We are here to save the world." Oh, antwoordt hij, "I can work with that."

Bekijk de trailer:

Knuffelbare opa

Zo maken de scenaristen van Terminator: Genisys zich er dus met een geintje vanaf, maar het is een serieus probleem met deze film: er is op den duur geen touw aan vast te knopen. Skynet heeft in 2017 de gedaante aangenomen van Genisys, een hippe app.? De makers later de kijker in verwarring, niet in spanning.

En die komt ook niet van de Terminators. De T-800, ooit een meedogenloze moordmachine, is tegenwoordig een knuffelbare opa die foto’s van Sarah in zijn werkplaats bewaart. De vloeibare T-1000 heeft in het begin nog wel wat aardige scènes die sterk lijken op die in T2… maar die toch ook niet weten te evenaren.

Mega-spoiler

Dé grote twist, de identiteit van de nieuwe Terminator, wordt al in de trailer verklapt. Regisseur Alan Taylor was niet blij met de mega-spoiler: "I had a few heads ups and a few unpleasant conversations", vertelde hij in een interview. Maar ook als je het niet weet: een Terminator met zoveel tekst is gewoon niet eng. Reese heeft gelijk: "Whaddya gonna do? Talk us to death?"

Niet alleen het scenario speelt de film parten, ook de casting is zwak. Schoolmeisje Emilia Clarke komt niet in de buurt van de strijdvaardige Sarah zoals we die van Linda Hamilton kennen. Jason Clarke en Jai Courtney zijn niet bijster interessant en Arnold loopt met een domme grijns zijn allerbeste rol te parodiëren. Treurig.

Salvation achterna?

Niets ligt van te voren vast - of om de sleutelzin van de franchise te citeren "There's no fate but what we make for ourselves" - maar nu al is duidelijk dat Terminator: Genisys niet het succes  zal worden waarop Skydance hoopte. De film, die 155 miljoen dollar kostte, flopte vorige week in de VS.

Gaat Terminator: Genisys dan Terminator Salvation achterna? Die film met Christian Bale en Sam Worthington werd destijds ook aangekondigd als het begin van een nieuwe trilogie. Regisseur McG werd na de tegenvallende boxoffice ontslagen en rechtenhouder Halcyon vroeg na een hoop gedoe faillissement aan.

Grote grap

"Terminator: Genisys continues To Self-Terminate", spotte Forbes afgelopen vrijdag. Fans van de eerste twee films blijven natuurlijk altijd hoop houden, maar Terminator: Genisys is een enorme teleurstelling.

"Though questions remain, we’ll search for the answers together" luidt de slotzin van de film, daarmee alvast vooruitlopend op deel zes en zeven. Na anderhalf uur plotgaten en onbegrijpelijke expositie, is dat natuurlijk een grote grap. De enige vraag die overblijft is: komt het ooit nog goed met de Terminator?

Te zien in 103 zalen