Jurassic World, de dinosauriërfilm van het jaar is vanaf deze week te zien in de Nederlandse bioscopen. Wat vinden nationale en internationale media van de film?

De Volkskrant:  3 sterren
"Net als de parkleiding worstelen de filmmakers met de gewenning van het publiek. 'Gewone' levensechte dinosauriërs zijn inmidddels niet meer zo bijzonder, in het park én in de bioscoop. Dus wordt er in het lab geknutseld aan een nieuwe soort, (…) groter, sterker, slimmer. Ook de personages lijken uitvergroot. De ware hoofdpersonages zijn natuurlijk nog steeds al die levensecht bewegende dinosauriërs. Misschien niet meer zo baanbrekend als in 1993, maar minstens zo mooi."

AD: 3 sterren
"De dino's zijn terug in de bioscoop! Ze zijn groter, gevaarlijker en nog realistischer dan 22 jaar geleden, toen Steven Spielberg de wereld verbaasde met Jurassic Park. Hoewel Jurassic World niet uitblinkt in sterke personages en originele plotlijnen, biedt de film wel verbluffende beelden waarmee de vorige Jurassic-films worden overtroffen. Deze film is lekker eng."

De Telegraaf: 5 sterren
"Chris Pratt toont zich een innemende gids tijdens deze opwindende achtbaanrit langs verbluffende effecten en fantastische decors. Heel knap is dat regisseur Treverrow de riks karretjes net weer een andere bocht weet om te sturen dan je zou verwachten. Een betere popcornfilm is nauwelijks denkbaar. "

De Morgen: 4 sterren
"Regisseur Colin Trevorrow vindt het warm water niet opnieuw uit, maar zet alle actie sfeervol, met gevoel voor overzicht en timing, in beeld. Jurassic World is veel dingen: een spannende actiefilm, een liefdevolle hommage aan ouderwetse avonturencinema en een ode aan de verbeelding. Toen wij Richard Attenborough door de intercom hoorden - "Welcome to Jurassic Park" - liep er een goeie meter kippenvel over onze ruggengraat."

The Independent: 3 sterren
"Het is een opluchting te melden dat de film net zo dwaas is als zijn drie voorgangers. Dit is geen droge, academische benadering van het klonen van dinosauriërs. De film voelt, ondanks het ruime budget, zelfs een beetje ouderwets aan. Een film met een knipoog. Een nieuw vervolg zal met zekerheid komen. We hopen wel dat de makers dan een iets frissere verhaallijn zullen toepassen."

The Hollywood Reporter: geen gebruik van sterren
"Ondanks het gebruik van de bekende formule en de voorspelbaarheid van het motto: ‘wees op je hoede als je god probeert te spelen', spreekt de film wel absoluut tot de verbeelding. De actie is niet om over te jubelen en de romance tussen de hoofdrolspelers komt niet echt van de grond. Maar regisseur Treverrow heeft de film op een dusdanige manier benaderd, dat je als kijker niet wordt platgedrukt. Iets wat bij te veel grote franchise films gebeurt."

Variety: geen gebruik van sterren
"Het is leuk zat allemaal, maar uiteindelijk is het teveel en tegelijker tijd niet genoeg. Het probleem is niet dat dinosauriërs ons niet meer boeien, maar dat zij op zich geen voldoende goede basis vormen voor een geraffineerde blockbuster. Nog nooit zagen dinosauriërs er echter beter uit. Vooral de Indominous rex en enkele onderwatermonsters zijn erg goed ontwikkeld."

Bekijk de score op Rotten Tomatoes | Bekijk de score op IMDB