Je zou denken dat Ariana Grande vooral leeftijdsgenoten naar haar twee concerten in de Ziggo Dome weet te lokken, maar de 21-jarige superster blijkt vooral veel fans in de doelgroep van K3 te hebben.

Nu zijn er donderdagavond heus wel tieners en twintigers te vinden bij de eerste van twee uitverkochte shows van Ariana Grande in de Amsterdamse concerthal, vooral op de eerste rijen en her en der verspreid op de tribunes. Maar de veldplekken zijn veelal bezet door kinderen, vaak ver onder de tien, vergezeld door een ouder.

Voor een deel heeft dat te maken met de jeugdige leeftijd waarop Ariana Grande zelf doorbrak als veertienjarige hoofdrolspeelster in series op de kinderzender Nickelodeon. De zangeres met de kenmerkende lange paardenstaart en immer getuite lipjes kan dat imago van keurig tieneridool zelfs met haar sexy outfits niet van zich afschudden.

Grande past haar show niet aan haar publiek aan, maar ze houdt er duidelijk wel rekening mee dat een groot deel van haar fans nog op de basisschool zit. Ze oogt charmant en verleidelijk, maar ondanks de korte rokjes en broekjes blijft het een nette show zonder al teveel bloot of aanstootgevende danspasjes.

Braaf

Je zou het concert van Ariana Grande bijna als braaf kunnen bestempelen na de recente optredens van de wulps over het podium kronkelende Nicki Minaj en die van popprinses Katy Perry, met haar altijd wat ondeugende humor. Anders dan deze vrouwelijke hitmachines zoekt Grande amper de interactie met het publiek op.

Ze concentreert zich vooral op haar show en die is dan ook erg gelikt. Vanaf het openingsliedje Bang Bang weet Grande de toeschouwers te boeien met haar vocale kunsten enerzijds en een smaakvolle aankleding van de bühne anderzijds. Zo zweeft ze op een wolk bij Best Mistake en in een grote kroonluchter tijdens Right There.

Gevoelig

Een van de beste momenten is in de tweede helft van de show, wanneer Grande in een mooie lange jurk bovenop een piano de gevoelige ballad My Everything zingt. Het is een van die momentjes waarop ze laat horen beïnvloed te zijn door Mariah Carey, zonder haar te imiteren, wat ze gezien haar bereik ook niet zou kunnen.

Met de band van Grande is niks mis en we zien zelfs een cellist en twee violisten op het podium. Het ontbreken van een achtergrondkoortje is wel een groot gemis, want alle additionele vocalen komen van een bandje. Een aantal van Grande’s eigen vocalen komen eveneens van een tape, waar ze dan wel weer overheen zingt.

Safe

Na afloop van de hits Break Free en Problem stormen de kids naar buiten, naar de ouders die hun kroost voor de ingang van de Ziggo Dome al staan op te wachten. Regelmatige concertgangers zagen eerder een sterzangeres die op safe speelde met een solide optreden, maar die niet wist te verbluffen zoals Pink of Beyoncé

De hele jonge fans missen dat referentiekader. Voor veel van hen is dit ongetwijfeld het eerste concert dat ze bezoeken. Dit gaan ze nooit meer vergeten en ze zullen er op een later moment in hun leven op terugkijken als ofwel een mooie herinnering of als een ervaring die ze graag stilhouden voor hun vrienden.