Verre werelden botsen in de animatiefilm Home, maar DreamWorks intergalactische culture clash voor de kleintjes blijft wat braaf.

BEOORDELING

Jim Parsons verzorgt in de Engelstalige versie de stem van Oh, een schattige alien. Parsons kennen we natuurlijk als Sheldon, de nerdigste nerd van The Big Bang Theory.

De stem van zijn tegenspeelster in Home is die van Rihanna. Haar kennen we - om nog maar even in astronomische termen te blijven - als een ster aan het popfirmament.

Regisseur Tim Johnson, tot slot, werkte al in 1998 mee aan de eerste avondvullende film van DreamWorks Animation, Antz. De studio creëerde sindsdien een geheel eigen universum: Shrek, Madagascar, Kung Fu Panda, Monsters vs. Aliens, How to Train Your Dragon… 3D computeranimatie is hun forte.

'Send to all'

De Boov, een buitenaards ras dat op de vlucht is voor de angstaanjagende Gorgs, vindt een schuilplek op aarde. Ten koste van de mensheid: ze zetten de zwaartekracht uit, voeren de aardbewoners af naar 'Happy Human’s Town' en vestigen zich in onze huizen. De aarde moet een beetje opgeknapt worden, maar ze hebben het er prima naar hun zin.

Behalve Oh, een Boov die ontzettend naar vriendschap verlangt. Wanneer hij zijn uitnodiging voor een feestje per ongeluk ('send to all') aan de gehele galaxy verstuurd (en dus ook aan de Gorgs!) moet hij vluchten voor zijn medeboov. Hij is helemaal alleen: net als Tip, het enige mensenmeisje dat niet naar 'Happy Human's Town' is afgevoerd.

Kwebbelende alien

Eigenlijk is alleen het uitgangspunt een beetje prikkelend. Dit is echt de vriendelijkste alien invasion aller tijden en leidt tot een tamelijk voorspelbare familiefilm waarin twee ogenschijnlijke tegenpolen - een kordaat donker meisje en een naïeve en voortdurend kwebbelende alien - vriendjes worden en alles toch nog goed komt.

Het leukste zijn de visuele grapjes. De Boov doen alles in grote rondzwevende ballonen en hebben vaak geen idee wat ze met menselijke gebruiksvoorwerpen aan moeten. Oh verandert Tips auto met behulp van een frisdrankmachine in een soort felgekleurd zweefmobiel. Een fiets is voor wezens met zes worstenpootjes sowieso onbruikbaar.

Thuis

In de Nederlandse versie horen we Paul Groot en Leona Philippo. Dan loop je dus wel komiek Steve Martin mis als de stem van Captain Smek, de laffe en opschepperige leider van de Boov. Hij zorgt voor de leukste grappen, maar helaas vooral in Almost Home, de als teaser vermomde mini-prequel van Home. Was de hele film maar zo lekker gek.

De waarde van moed, vriendschap en tolerantie, dat is wat Home de kindertjes toch vooral wil leren. Alle wezens in het universum verlangen naar een thuis, kennelijk het liefst gevuld met kleuterpopmuziek. Niks mis met die boodschap natuurlijk, maar wie een middagje in de bioscoop doorbrengt heeft nu juist het huis verlaten in de hoop op iets spannenders.

Te zien in 196 zalen (OV+NL)