Actiefilm volgens de beproefd F&F-formule: snelle auto’s, gevatte oneliners en mooie meiden. De zwanenzang van Paul Walker, met verder Vin Diesel.

BEOORDELING

Sinds Fast & Furious in 2001 een verrassende zomerhit was heeft de lucratieve actiefilmreeks wereldwijd 2,4 miljard dollar opgebracht. Maar het paradepaardje van filmstudio Universal liep eind 2013 een ernstige deuk op toen één van de hoofdrolspelers, Paul Walker, bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

De opnames van Fast & Furious 7 werden halverwege gestopt.

Maar toen de rouwperiode voorbij was werd de film toch afgemaakt. "Omdat Paul dat zo zou hebben gewild" luidt in zo’n geval het niet te controleren credo, omdat "the show must go on" te cynisch klinkt. En misschien had Walker het ook wel zo gewild - hij stierf in stijl, als bijrijder in een Porsche die 160 km per uur reed op een straat waar je niet harder dan 70 mocht.

Helaas gaat "leven in de hoogste versnelling" alleen in F&F-films goed.

Rouw & rouwdouwer

Uiteraard wordt de film aan het eind opgedragen aan Paul, maar ook het eerste half uur is doordrenkt van rouw en tragiek. De Britse bottenbreker Jason Statham dook in deel 6 als een duiveltje uit een doosje op om zijn broer te wreken en de rouwdouwer verliest geen tijd.

Al snel verdwijnt een van de F&F-club onder de groene zoden en horen we Ludacris tegen Walker op een begrafenis zeggen dat hij géén begrafenissen meer wil. Ouch.

Plat sentiment

Ook Letty (Michelle Rodriguez) zien we in een andere scène bij een grafzerk zitten; haar eigen zerk, omdat ze sinds een ongeluk waarbij ze dood werd verklaard aan geheugenverlies lijdt. Maar gelukkig is het na dit nogal platte sentiment tijd voor actie.

Fast & Furious 7 - trailer
Fast & Furious 7 - trailer

Ook die is plat, want volkomen over the top en in strijd met allerlei natuurkundige wetten en andere vormen van logica, maar wél vermakelijk.

Turbo-universum

Duikt er bij James Bond wel eens één auto uit een vliegtuig, hier zijn het er vijf. Kleefde Tom Cruise in Mission Impossible: Ghost Protocol aan de buitenkant van een wolkenkrabber in Dubai? Diesel en Walker scheuren in Abu Dhabi per auto van de ene wolkenkrabber naar de andere, door de lucht.

In het turbo-universum van F&F lopen zelfs in Abu Dhabi de vrouwen in bikini rond en is een hacker geen nerd met een brilletje maar een bloedmooie meid.

Belgisch bier

En die aaneenschakeling van macho-momenten is vermakelijk zolang het duurt, al duurt F&F7 wel wat te lang. Maar gelukkig draaft Kurt Russell (zelf scheurneus in Death Proof) op om zijn voorliefde voor Belgische biertjes aan Diesel op te dringen en weet The Rock op een geestige macho manier van zijn gips af te komen.

Onwaarschijnlijk? Uiteraard. Maar wel weer erg hilarisch.

Te zien in 114 zalen