Rapster Nicki Minaj heeft weinig nodig om een show neer te zetten. Ook weinig kleren. Op verleidelijke wijze pakte ze donderdagavond de Ziggo Dome in.

Nu kun je de sterrenstatus van Nicki Minaj in Nederland betwisten. Van haar jongste album The Pinkprint zijn geen grote aantallen verkocht (de plaat kwam niet verder dan nummer 32 in de Album Top 100) en ook haar hits zijn op één hand te tellen. De Ziggo Dome blijkt verre van uitverkocht.

Het publiek dat naar de Ziggo Dome is toegestroomd, gaat wel helemaal op in de show. Ook voorprogramma Trey Songz, een in de VS populaire R&B-zanger, wordt goed ontvangen. De shirtloze vocalist zorgt met name op de eerste rijen voor huilende meisjes en lichte hysterie.

De hoofdattractie laat even op zich wachten, zoals diva's van deze statuur niet vreemd is. Anders dan misschien verwacht, knalt Nicki Minaj niet meteen binnen met een feestelijke kraker, maar ze trapt af met een relatief ingetogen versie van All Things Go. Het duurt even voor Minaj op stoom is.

Afwezig

Minaj maakt tijdens I Lied en The Crying Game een wat afwezige indruk, die niet de overtuiging uitstraalt van die trotse en zelfverzekerde vrouw die we kennen uit haar kleurrijke videoclipjes.

Misschien is het een act, maar het is wel storend dat ze de gezongen refreintjes overduidelijk playbackt. En nog slecht ook.

Nadat ze even van het podium verdwijnt, krijgen de fans de Nicki Minaj te zien waar ze op hoopten; bij de pinken, vlijmscherp en bovenal blakend van zelfvertrouwen.

Haar outfit liegt er niet om. Enkele kleine zwarte stukken textiel houden haar ferme boezem in de greep en haar befaamde bips steekt fier achteruit.

Enthousiasme

Het hiphopicoon uit Trinidad en Tobago verblijdt de zaal met regelrechte krakers als Feeling Myself, Lookin Ass en Want Some More. Minaj overtuigt bovenal met haar enthousiasme en haar niet te ontkennen voorkomen, zelfs als er aan de uitvoeringen wat te wensen overblijft.

Is dat erg? Nee, geheel niet. Niemand verwacht dat ze een vlekkeloze vocale performance neerzet, want Nicki Minaj levert entertainment. Groepen jonge meiden rappen de schunnige teksten van Minaj op euforische wijze mee en hoe suggestiever de bewegingen van Minaj, hoe meer er gejuicht wordt.

Breekbaar

Dat neemt niet weg dat Minaj het ook aandurft om een breekbare kant van zichzelf te laten zien. Gehuld in een zwarte jurk, ditmaal zonder dat haar borsten er bijna uitfloepen, zingt ze een handvol ballades, waaronder Marilyn Monroe en Save Me. De fans laten blijken dit materiaal eveneens te waarderen.

Toch is het niet waar haar grote kracht ligt, want ze valt tijdens het zingen van de liedjes vaak terug op het talent van haar achtergrondzangeressen. Minaj zelf blinkt vooral uit in energieke deuntjes als Super Bass, Anaconda en Va Va Voom, die tevens door het publiek het meest gewaardeerd worden.

Moederlijk

Uit een snelle navraag van Minaj onder de menigte blijkt dat de leeftijd van de meeste aanwezige fans onder de 25 ligt en een aanzienlijk deel zelfs onder de 21. Op haast moederlijke wijze spreekt Minaj de tieners en twintigers toe en drukt hen op het hart dat ze hun opleiding moeten afmaken.

Meteen daarna wordt Anaconda ingezet, waarbij ze in weinig verhullende kledij met een van haar dansers een erotisch tafereel simuleert. Toch hoeft Minaj niet overdreven sexy te doen om de zaal voor zich te winnen. Niemand klaagt dat ze haar rondingen in de strijd gooit, maar met alleen een knipoog weet ze de zaal al te verleiden.