Het blijft een na-aper van The Hunger Games, maar het tweede deel van de jongerenserie Divergent is best onderhoudend.

BEOORDELING

​Even het geheugen opfrissen: dit is de verfilming van de dystopische boekenserie die Veronica Roth sinds 2011 publiceert.

In de boeken en de films heeft het laatste deel van de mensheid zich teruggetrokken achter een grote muur en is de samenleving verdeeld in vijf facties.

Welke factie de jouwe is, is afhankelijk van je karakter: Oprechtheid, Vriendschap, Onverschrokkenheid, Zelfverloochening of Eruditie. Hoofdpersoon Tris Prior (Shailene Woodley) hoort echter nergens bij; zij is Divergent. En iedereen die afwijkt, vindt Erudite-leidster Jeanine (Kate Winslet), is een gevaar voor de sociale orde.

Boodschap in een doos

Insurgent gaat verder waar het eerste deel ons achterliet. Tris, Caleb (Ansel Elgort), Four (Theo James) en Peter (Miles Teller) hebben een schuilplek gevonden bij de vreedzame mensen van Vriendschap. Veel rust krijgen ze niet. Tris heeft nachtmerries over de dood van dierbaren en de soldaten van Jeanine maken jacht op hen.

Jeanine heeft namelijk de hand weten te leggen op een geheimzinnige doos die een boodschap bevat van de oude voorvaderen. Er is maar één iemand die de doos open maken kan, en dat is degene die in vijf loodzware simulaties bewijst over alle vijf de eerder genoemde karaktereigenschappen te beschikken. Driemaal raden wie dat is.

Wie ben ik?

De vergelijking met The Hunger Games valt nog steeds in het nadeel uit van The Divergent Series. Hoofdrolspeelster Shailene Woodley is lang niet zo goed als Jennifer Lawrence en waar The Hunger Games zich ook laat bekijken als een film die iets te zeggen heeft over oorlog en dictatuur, is Divergent thematisch veel oppervlakkiger.

Hoewel dit tweede deel Insurgent heet, gaat het eigenlijk niet écht over opstand. Het gaat, en dat is waarom ook deze film het wel weer goed zal doen, om de vragen waar veel (tiener)meisjes mee worstelen: Wie ben ik? Ben ik niet anders? Ben ik het waard? Kan ik mezelf onder ogen komen?

Afbrokkelende stad

Regisseur Robert Schwentke, die we nog kennen van de actiekomedie RED, zorgt dat er veel gerend, gevochten en gesprongen wordt, maar veel richting heeft Insurgent niet, zeker niet in de eerste helft. Onze heldin ontmoet factielozen onder leiding van Evelyn (Naomi Watts), ze bezoekt de Oprechten, ze… gaat zo van het kastje naar de muur.

Gelukkig maken die vijf simulaties wel wat goed. De cgi is zeker niet perfect, maar zo’n afbrokkelende futuristische stad is indrukwekkend genoeg. De boodschap van de voorvaderen levert bovendien een cliffhanger op die je tóch nieuwsgierig maakt naar Allegiant, het (waar hebben we dat eerder gezien?) tweedelige slot in 2016 en 2017.

Te zien in 113 zalen

Lees ook het interview dat NU.nl met de cast had: Actrice Shailene Woodley voelt zich geen onderdeel van Hollywood